POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

VM-legend varnar för övertro

Foto: AP

Franco Causio var med och vann VM-guld med Italien 1982. Men också när landslaget rasade ut i gruppspelet 1974. Nu varnar han det italienska landslaget för övertro.

VM 1974 i Västtyskland var en total katastrof för det italienska landslaget som trots favorittryck missade att ta sig vidare från gruppen. Fyra år senare gick det bättre men det var först i Spanien 1982 som laget hittade rätt på riktigt och vann VM-guld.

Franco Causio var med i det guldvinnande laget för 32 år sedan och han vet precis hur mycket förväntningar kan påverka ett lag.

- Ibland kan för höga förväntningar skapa onödiga förväntningar. Ju närmare mästerskapet man kommer desto mer ökar pressen och desto mer rädsla för misstag smyger sig in, säger 65-åringen till tidningen Il Mattino.

Causio minns själv de tre mästerskapen mellan 1974 och 1982.

- Jag kommer ihåg atmosfären innan vi reste till Tyskland 1974. Vi var ganska säkra på att lyckas, vi var för optimistiska. Vi tänkte redan på var vi skulle bo efter gruppspelet och innan gruppspelet hade börjat kom en lastbil till träningsanläggningen med mat som hade mättat tio lag i en hel månad. Efter två dagar var vi redan på ett plan på väg hem...

1978 gick desto bättre med en fjärdeplats för Gli Azzurri men det var först 1982 som Italien äntligen gick hela vägen.

- Då var vi en mycket tajt grupp som spelade helt enligt tränarens idéer.

Cesare Prandelli anställdes som förbundskapten av Italiens fotbollsförbund i maj 2010 och tog över laget efter VM när Marcello Lippi tackade för sig. Franco Causio har fullt förtroende för Prandelli och det han skapat på fyra år.

- Jag tror mycket på laget. Prandelli har skapat en homogen grupp och med lite tur når de semifinal. Det blir extremt viktigt att de går vidare från gruppen - det skulle öka deras självförtroende.

Italien inleder jakten på en åttondelsfinalplats på lördag mot England, 23.55 på TV4.

Publicerad 2014-06-09 kl 15:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå