VM-målvakterna bakom galna statistiken

VM 2014

Njut av strålande målvaktsspel.
Eller strunta i de första 75 minuterna.
Fantastiska målvakter gör att det är först i slutet av VM-matcherna som målen trillar in.

Stjärnorna Lionel Messi, Neymar och Robin van Persie skapar visserligen rubriker. Men hittills är de riktiga hjältarna i fotbolls-VM männen som står mitt i skottlinjen. Målvakterna.

Visserligen har VM i Brasilien bjudit på mängder av mål. Men utan Tim Howard, Guillermo Ochoa, Júlio César och alla andra hade det varit betydligt fler.

"Två ord... TIM HOWARD #respect," skrev belgiske lagkaptenen Vincent Kompany på Twitter minuter efter att hans lag slagit ut USA.

Howard gjorde 16 räddningar vilket är VM-rekord sedan man började föra statistik i kategorin 1966.

- Som Tim spelade i kväll var helt fenomenalt, sade USA:s förbundskapten Jürgen Klinsmann.

- Det var tack vare Tims spel som vi kom tillbaka i matchen.

"Väldigt smickrad"
Liknande omdömen fick Ochoa när Mexiko klarade 0—0 mot Brasilien, mycket tack vare enhandsräddningen på Neymars nick. En räddning som jämfördes med engelsmannen Gordon Banks mot Pelé och Brasilien i VM 1970.

- Jag är väldigt smickrad, sade Ochoa om jämförelsen.

Och César, syndabock 2010, räddade två straffar när brassarna slog ut Chile i åttondelsfinalen.
"Júlio César och stolpen räddade Brasilien från en förödmjukelse på hemmaplan" skrev en brasiliansk tidning.

Costa Ricas Keylor Navas var hjälte när hans lag med tio spelare slog ut Grekland. Navas räddade Theofanis Gekas straff.

- Jag har redan mött stjärnspelare och jag är inte rädd. Det är en bra utmaning för mig att spela mot de bästa, sade Navas.

Tre mål före paus

Tysklands Manuel Neuers oortodoxa spel mot Algeriet fick också mycket beröm.
- Han agerade som en libero och räddade oss i många situationer som luktade fara, tyckte förbundskaptenen Joachim Löw.

I de åtta åttondelsfinalerna gjordes 18 mål, borträknat straffläggningarna. Bara tre mål gjordes i första halvlek, varav två i mötet Brasilien—Chile, och bara sex fram till 78:e minuten. De sista tolv minuterna inklusive tilläggstid föll fem mål och i förlängningarna sju.

Den enda matchen som var avgjord tidigt var Colombia—Uruguay som stod 2—0 redan efter 50 minuter. Två avgjordes på tilläggstid, tre i förlängningen och två på straffar.

Publicerad 2014-07-02 kl 12:31