POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2014

VM-matchen invaderades av nazist - flera skandaler i Brasilien

Foto: Scanpix/twitter

En åskådare med nazistiska budskap som leds av planen och infälld: bild på två supportrar i "blackface".

VM har hittills handlat om två saker: de underhållande matcherna och folkets protester på gatorna.

I skymundan har rasist och nazistskandaler lämnat en bitter bismak.

– Fifas system har misslyckats, säger antirasistorganisationen Fares vd Piara Powar till AP.

Det är som bekant inte bara fotbollsfest och vackra stränder när fotbolls-VM spelas i Brasilien. Tyngre frågor om, bland annat, välfärden har dykt upp i nyhetsflödet i form av strejker och massprotester över landet.

Samtidigt verkar ett antal händelser ha gått hyfsat obemärkt, nämligen rasist- och nazistskandaler i samband med matcher. Senast i Tysklands match mot Ghana sprang det in en supporter med nazistiska budskap som "HH" (för Heil Hitler) och "SS" (efter den nazistiska paramilitära enheten) skrivet på kroppen. Sulley Muntari fick leda honom av planen.

– Det finns ingen annan förklaring till det. Frågan är hur man ska stoppa en individ som väljer att märka sin kropp och sedan springer in på planen för att sprida sina nynazistiska åsikter, säger Piara Powar, vd för organisationen Fare som jobbar mot rasism i fotbollen.

I samma match fotograferades flera supportrar med svartmålade ansikten, så kallat "blackface" - en närmast uråldrig form av rasistiskt uttryck, och tröjor med texten Ghana på.

– Det är olämpligt och för många är det upprörande att se, säger Powar och fortsätter.

– Fifas system har misslyckats när någon når så långt. Vanligtvis finns det säkerhetspersonal vid sådana här mästerskap, som har koll på publiken och kan varna matchvärdar och polis.

Liknande scener har utspelat sig på flera VM-matcher. Enligt Yahoo och AP har ryska och kroatiska supportrar visat upp banderoller med nynazistiska budskap, medan även franska och belgiska supportrar har synts med "blackface" på VM-arenorna. Fifa har meddelat att deras disciplinära kommittée tittar närmare på incidenterna. Samtidigt håller de locket på, men slår fast:

– Vi respekterar inga diskriminerande budskap.

Publicerad 2014-06-23 kl 14:12
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå