Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2015

Fischer ska leda Sveriges försvar: "Känner ansvar"

Foto: Scanpix

Sveriges försvar ska tätas till i VM i Kanada - lett av veteranen Nilla Fischer.

Under vårens nio landskamper har förbundskaptenen Pia Sundhage tvingats använda nio olika spelare i backlinjen. Skador och annat tjafs har hindrat Sverige från att få spela ihop det fyrmannaförsvar som skulle bli en mur i Kanada. Den enda biten som legat på plats från start är Nilla Fischer, som startat åtta av matcherna i mittförsvaret.

- Det är klart att det alltid är bättre om man har spelat med samma spelare på det sättet att man känner varandra. Men vi är många som är rutinerade, så det fixar vi, säger Fischer.

TT: Landar ett extra stort ansvar på dig nu, när du är den enda som varit konstant i backlinjen?

- Jag känner väl ansvar bara rent allmänt för att jag är rutinerad och ska vara en ledare med den rutinen. Men just på mittbackspositionen så är det också andra spelare som har mycket rutin, så det känns inte något extra bara för att jag ha spelat hela tiden, utan mer för att jag ska ta ansvar oavsett.

EM blev genombrott

Det är egentligen lite lustigt när Nilla Fischer pratar om rutin. Förvisso blir det här hennes tredje världsmästerskap, men det är också det första som försvarsgeneral. Både 2007 och 2011 var hon uttagen som mittfältare, och då var hon knappast en startspelare.

Det var inte förrän Pia Sundhage för drygt två år sedan beslutade att skola om Fischer till mittback som Fischer på riktigt tog plats i landslaget. EM på hemmaplan för två år sedan blev en vändpunkt i Fischers karriär och blev också startskottet för den stjärnstatus hon nu besitter, där hon utanför banan förra året utsågs till Årets homo på Gaygalan och nu i sommar, när VM-äventyret är över, ska spela in "Sommar" i P1.

- Det mästerskapet betydde oerhört mycket för mig. Det är mycket tack vare hur jag spelade i EM och hur laget spelade där, som gjort att jag blir rankad som en av världens bästa backar. Det var väl mitt absoluta genombrott, och det var bara tre månader efter att jag börjat spela mittback också, haha.

- Wolfsburg hade inte värvat mig om jag hade spelat mittfältare.

"Ska vara välorganiserade"

Mycket av snacket inför VM-premiären har handlat om Nigerias tuffa försvarsspel. Men för den svenska backlinjen kommer det även att bli en utmaning att inte släppa igenom de snabba anfallarna Asisat Oshoala, som spelar i Liverpool och nyligen utsågs av BBC till Årets bästa fotbollsspelare, och Desire Oparanozie, till vardags i franska Guingamp.

- I vårt fall handlar det om att vara välorganiserade och leta efter rätt saker. Om vi tittar på våra mittbackar så ska de sätta sig i situationer som de är bra i i försvarsspelet, säger Pia Sundhage.

Att försvarsspelet skakat under våren skrämmer inte Nilla Fischer.

- Efter Schweiz och Danmark så var vi ju väldigt missnöjda med vår prestation och då pratar vi så klart extra om det. Nu efter Holland så känns det väldigt bra igen.

TT: Räcker en bra match?

- Det får vi ju se. Vi har filat extra på det, men vi kan ju inte bara fokusera på det. Vi måste ju spela anfall också. Men vi har kommit tillbaka till grunderna och alla vet sina positioner och roller. Men vi måste göra det också.

Publicerad 2015-06-08 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons