Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2015

Historiskt beslut: Spelarfacket öppnar för kvinnor

Fotbollsproffsens internationella fackförbund öppnar för första gången för att låta enskilda kvinnliga spelare bli medlemmar. Ett drag organisationen hoppas ska leda till mindre diskriminering inom idrotten.

Under de 50 år FIFPro existerat har riktlinjerna varit benhårda: Varken män eller kvinnor har tillåtits att ansluta sig på individuell nivå till fackförbundet, utan man har alltid varit tvungen att organisera sig genom sin nationella gren av organisationen (exempelvis spelarföreningen i Sverige), som sedan i sin tur kunnat hjälpa till att bevaka medlemmens intressen på internationell nivå.

Men det har funnits ett problem. På vissa platser i världen har damfotbollsspelare inte fått tillåtelse att bli medlemmar i det lokala facket överhuvudtaget, och därmed har de varit mindre skyddade gentemor klubbar, nationsförbund och andra parter i frågor om avtalsförhandlingar och annat. Inte minst vid mästerskap eller övergångar utomlands. 

Nu ändrar sig dock FIFPro och vid en presskonferens i Vancouver på fredagen kom beskedet att kvinnor ska accepteras som fullgoda medlemmar och därmed kunna åtnjuta den uppbackning detta medför i olika sammanhang. Det uttalade syftet är att skapa större rättvisa mellan könen inom fotbollen.

- I Sverige tog vi det här steget 2007 att låta kvinnor vara medlemmar, precis som män, och nu ser vi att fler länder följer efter vilket är nödvändigt när damfotbollen växer. Vi inom FIFPro måste gå i bräschen på en global nivå för att åstadkomma social förändring och förändring inom fotbollen, det är vår skyldighet som beskyddare av damfotbollen, säger Sveriges förra landslagsmålvakt Caroline Jönsson som nu får rollen som ordförande för FIFPros nya damfotbollskommitté.

Runtom i världen finns i dagsläget 1300 professionella damfotbollsspelare, men enligt FIFPro har ytterligare 4500 kvinnor fotbollen som sitt primära yrke. Men genom att de inte varit fackanslutna har de inte haft samma rättigheter som sina kollegor.

I den nya kommittén ingår även andra storspelare i form av Spaniens Veronica Boquete, Sveriges Lotta Schelin, nigerianskan Rita Chikwelu, Kirsten van de Ven från Holland samt Australiens Lydia Williams.

FIFPros generalsekreterare Theo van Seggelen kallar den nya ordningen "en milstolpe".

- Förhoppningsvis stimulerar det här de länder där kvinnliga spelare inte får respekten de förtjänar att arbeta hårdare. Som högsta fackliga instans för spelare kan FIFPro hjälpa spelarna och verka för en verklig förändring.

Publicerad 2015-07-03 kl 22:34
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons