POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2015

Så går Sverige till OS - här är förutsättningarna

Chanserna såg små ut. Men efter att de europeiska lagen försvunnit ur VM ett efter ett så lever Sveriges OS-dröm i allra högsta grad.

Här är förutsättningarna.

Sverige har fortfarande chansen att nå OS i Rio 2016. De tre bästa lagen i VM kvalificerar sig till turneringen. Och hittills har bara Frankrike, Tyskland och England gått vidare till kvartsfinal. Och England kan inte ta en av OS-platserna då de i Rio stället upp som Storbritannien.

Det gör att en OS-plats finns kvar att knipa. Om Holland vinner sin åttondelsfinal mot de regerande världsmästarna Japan så tar man den sista platsen. Men om Japan vinner kommer de lagen som slogs ut i åttondelsfinal att göra upp i en miniturnering som kommer att spelas i slutet på februari nästa år. OS-kvalet ersätter då Algarve Cup.

- Jag tycker Algarve Cup är en fantastisk världsturnering, där vi dessutom är en av arrangörerna. Den är för viktig för internationell damfotboll för att ta bort. Nej, det gillar jag inte, säger Sveriges assisterande förbundskapten Lillie Persson till Expressen.

Lagen som kommer att göra upp om en kvalplats, förutsatt att Japan vinner, är Sverige, Schweiz, Norge och Holland.

En plats i OS skulle betyda väldigt mycket för svensk damfotboll, det menar landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

- Det är ett jättestort slutspel och vi har aldrig missat ett OS. Hoppet är det sista som överger oss, säger hon till Expressen.

Lotta Schelin hoppas att förhandsfavoriterna Japan gör jobbet mot Holland.

- Skulle vi få kvala i februari innebär det att vi har det i våra egna händer. Då är det upp till oss och ingen annan. Det är skönt, men det gäller att ta den möjligheten då, och göra det bästa av det. Men det kommer att bli tufft, säger hon.

Publicerad 2015-06-23 kl 09:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå