TV: Sen kvittering av Holland - mardröm för Sverige

VM 2023 (dam)

Holland kvitterade med bara några minuter kvar mot Kanada. Det innebär att värdlandet får spela åttondelsfinal - och förmodligen även Holland som bästa trea. Ett resultat som är en mardröm för Sverige.

Samtliga lag i grupp A hade chansen att gå vidare inför den sista omgången. Värdlandet Kanada säkrade gruppsegern tack vare 1-1 mot Nederländerna, som med stor sannolikhet får spela vidare som en av VM-turneringens bästa grupptreor.

Kanadas Ashley Lawrence kunde knappast ha satt karriärens första landslagsmål vid ett mycket bättre tillfälle. Fyra dagar efter sin 20-årsdag, i sin 21:a landskamp, snappade hon upp en lös boll i det nederländska straffområdet efter en misslyckad rensning . och placerade säkert bollen förbi Loes Geurts i Nederländernas mål.

Matchen hade bara pågått och nio minuter. Hemmalaget hade fått en drömstart på Olympiastadion i Montreal.

Dåligt för Sverige
Göteborg FC:s Manon Melis fick ett gyllene läge att kvittera för Nederländerna i den 84:e minuten, men fick inte bollen förbi Kanadas målvakt Erin McCleod. I stället blev det Rosengårds Kirsten van de Ven som spräckte McCleods nolla i årets VM, när hon säkert sköt 1-1 två minuter senare.

Nederländerna slutade därmed på tredje plats, med fyra poäng och 2-2 i målskillnad, vilket inte är till Sveriges fördel. De fyra bästa treorna i de sex grupperna går till åttondelsfinal, men oavsett resultat mot Australien kan Sverige inte bli en bättre grupptrea än Nederländerna.

Publicerad 2015-06-16 kl 03:54