TV: VM-drömmen krossad - Sverige utan chans mot Tyskland

Sverige (dam)

Det gick inte den här gången heller. Sverige lyckades inte rubba Tyskland i åttondelsfinalen i fotbolls-VM, förlorade med 1-4 och får nu lämna Kanada utan att ha vunnit en enda match.

Sverige reste till Kanada med drömmar om en VM-medalj. Trots skador och en hackande defensiv i vårens landskamper stod förbundskaptenen Pia Sundhage fast med blicken mot målet. Men det materialet Sverige packat med sig tog dem inte ens halvvägs.

Gruppspelet forcerade Sverige med nöd och näppe. Tre oavgjorda matcher mot Nigeria, USA och Australien gjorde att Sverige fick förlita sig på resultaten i övriga grupper för att gå vidare som en av de fyra bästa grupptreorna.

Efter det talade statistiken inför åttondelsfinalen mot Tyskland sitt tydliga språk: Sverige skulle inte ha en chans. Tyskland hade inför mötet åtta raka vinster över Sverige i mästerskapssammanhang, varav sex stycken kommit i utslagsmatcher.

Men Pia Sundhage pratade om att det var dags och att Sverige skulle förvalta den andra chans de fått i och med avancemanget. Det var bara det att Tyskland verkligen hindrade dem från att göra just det.

Tyskorna satte full fart redan direkt från start på det solgassande Lansdowne Stadium i den kanadensiska huvudstaden Ottawa. Alexandra Popp fick ett skottläge redan innan klockan tickat upp till en minut, Simone Laudehr snodde bollen av Jessica Samuelsson ett par minuter senare men friläget avvärjdes av Hedvig Lindahl i mål.

Trots flera tyska chanser dröjde det 25 minuter innan Tyskland tog ledningen via Rosengårdspelaren Anja Mittag. Mittag fick bollen av Ceilia Sasic som i sin tur fått den av en felspelade Emma Berglund som åter tagit klivet in i den svenska startelvan efter två matcher på bänken.

2—0 kom tio minuter senare sedan Amanda Ilestedt fällt Mittag i straffområdet. Celia Sasic sköt sedan in bollen från elva meter.

Det blev tydligt att Sveriges hopp skulle stå till de fasta situationerna, eftersom det svenska anfallsspelet var lika obefintligt som tidigare under mästerskapet. Men det dröjde ända till den 55:e minuten innan Sverige fick sin första hörna. Ilestedt kom högst på Therese Sjögrans slagna boll, men fick inte bollen på mål.

Sundhage bytte ut Samuelsson, som hade en kämpig dag, mot Lina Nilsson i paus, bytte formation till 4-1-3-2 och satte efter ett tag in Kosovare Asllani i ett försök att skapa längre anfall.

När klockan gått över 80 minuter blixtrade Sveriges anfallsspel plötsligt till. Linda Sembrant nickade in ett tröstmål i 82:a och Sofia Jakobsson kom fri med Nadine Angerer någon minut senare, men fick inte bollen över den tyska målvakten.

Dock hade Celia Sasic då redan avgjort genom att nicka in 3-0 i den 78:e minuten, och Tyskland vann med 4-1 efter att inbytta Dzsenifer Marozsan glidtacklingslobbat in det sista målet i 88:e minuten.

För Sverige är fotbolls-VM över. För Tyskland fortsätter det med en kvartsfinal mot vinnaren mellan Sydkorea och Frankrike.

Så var matchen:

Tyskland inledde urstarkt och redan efter 20 sekunder fick Popp ett jätteläge i straffområdet, men sköt över. Sekunderna senare fick Laudehr ett bra läge som Lindahl dock kunde avstyra.

Efter 20 minuters spel visade Sverige bra intentioner och Sembrant fick ett skottläge strax utanför straffområdet - men skottet gick högt över.

I den 24:e minuten kunde Tyskland ta ledningen genom svenskbekantingen Anja Mittag. Tyskorna bröt ett svensk uppspel på mittplan och Mittag kunde ostört få ladda bösssan och placera in bollen via stolpen in bakom Hedvig Lindahl.

I den 35:e minuten fick Tyskland straff och Celia Sasic var bombsäker från elva meter och satte retfullt 2-0 till Tyskland.

Sverige skapade sin klart bästa målchans minuten innan pausvilan när Lotta Schelin slog ett inlägg från högerkanten - men Sofia Jakobsson fick inte någon bra träff på nicken som gick högt över. Därmed var det 2-0 till Tyskland i paus.

Sverige gjorde ett byte till den andra halvleken när Lina Nilsson ersatte Jessica Samuelsson.

Efter drygt tio minuter av den andra halvleken skapade Sverige sin bästa chans. Therese Sjögran skruvade in hörnan som Angerer fick stora problem med innan hon kunde styra bort den. I den 67:e minuten gjorde Sverige sitt andra byte för kvällen när Kosovare Asllani ersatte Elin Rubensson.

I den 79:e minuten kunde Celia Sasic avgöra matchen med sitt andra mål för dagen när hon styrde in 3-0-målet.

Strax därefter byttes Emma Berglund ut och ersattes av Jenny Hjolman. Och minuten efter kom reduceringen. Linda Sembrant nådde högst på Therese Sjögrans frispark och nickade in reduceringen till 1-3. Och bara minuten senare fick Sverige ett jätteläge. Sofia Jakobsson fick ett friläge men Angerer kom ut och avstyrde.

Istället kunde Marozsan avgöra matchen när hon styrde in 4-1 med bara minuter kvar av matchen.

Tack vare Brasiliens seger mot Costa Rica kunde Sverige avancera från gruppen till åttondelsfinal. Där väntar nu mardrömsmotståndaren Tyskland, 22.00 är det avspark.

Här är kvällens laguppställningar:

Tyskland: Angerer - Maier, Krahn, Bartusiak, Kemme - Goessling, Leupolz - Laudehr, Mittag, Popp - Sasic.

Sverige: Lindahl - Berglund, Ilestedt, Fischer, Samuelsson - Rubensson, Seger, Sembrant, Sjögran - Jakobsson, Schelin.

Införsnacket börjar 21.20 i TV4 och på fotbollskanalen.se. Avspark 22.00.

Publicerad 2015-06-20 kl 23:49