Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
26v

Björklund hyllar landslaget: ”Vete sjutton om ens 94-laget hade klarat att slå både Frankrike och Italien”

Under tisdagskvällen tas den svenska VM-truppen ut.
Mittbackshjälten från VM 1994, Joachim Björklund, är imponerad av Janne Anderssons landslag.
- Vet inte om 94-laget hade klarat av att slå både Frankrike och Italien, säger han i Lundhs podcast.

På vägen fram till VM slog Sverige först Frankrike i gruppspelet för att sedan slå ut stornationen Italien i det avgörande playoff-spelet. Under tisdagskvällen tas den svenska VM-truppen ut och Joachim Björklund, som bildade mittbackspar med Patrik Andersson i VM 1994, är spänd inför sommaren mästerskap – och han har höga förväntningar på Janne Anderssons landslag. 

- Man sitter och är lite pirrig. Jag har höga förväntningar nu, faktiskt. Det har varit oerhört kul med svensk landslagsfotboll de senaste två åren. Man gick från klarhet till klarhet under det här kvalet, och jag tror att alla som gillar svensk landslagsfotboll känner samma sak. Sedan är det alltid oerhört svårt i ett VM. Sverige har fått en tuff lottning, som sig bör. Men jag tror definitivt att det här laget, som verkligen är ett lag, har något på gång. Det ska bli väldigt intressant att följa, säger han i Lundhs podcast. 

Vad är det som har skett efter 2016 med landslaget?
- Jag ser ett lag som känns, utan att jag är inne på insidan, mer solidariskt. Man offrar sig mer för varandra, man har kanske en lite klarare idé för vad man ska göra. Det är nog en stor del därför som vi har lyckats uppnå de resultat som vi har gjort. Vi har slagit Frankrike och spelat ut Italien i en playoff-match. Det vete sjutton om ens 94-laget hade klarat.

Hur följde du Zlatan-debatten från sidan?
- Det är onekligen omöjligt att inte följa den. Vilken svensk sporttidning man än öppnar så står det nästan varje dag något om Zlatan. Det är klart att jag följer det, men på avstånd. Jag är inte tillräckligt insatt för att kommentera vad som har hänt i de olika vändorna. Men följer man det inte har man suttit och blundat rätt länge.

Du pratar om lag och solidaritet. Det är sådant som man inte identifierar Zlatan med.
- Samtidigt kan man inte lägga ansvaret på Zlatan…

Det är mer en ledarfråga?
- Ja, det är även medspelarnas ansvar. Vi kan inte lägga över allt på honom. Han presterade ju år efter år. Hur kan vi då se till att nyttja det på bästa sätt? Det var snarare en fråga om hur debatten hade kunnat vara. Vi kan inte lägga ansvaret på Zlatan, som var en av de få som alltid presterade. Det är lätt att sitta och skylla på honom nu när landslaget har blivit bättre. Men det var förmodligen för att vi inte lyckades få runt det runt Zlatan, inte Zlatan.

FAKTA

194 - Joachim Björklund

Avsnitt 194 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Joachim Björklund. Den tidigare mittbacken är tillbaka i svensk fotboll som assisterande tränare i Hammarby och talar om att få in en vinnarkultur i klubben, om vad som lockade att hoppa på uppdraget, om förklaringen till att man hakat på i toppen, om vad klubben kan uppnå 2018, om drömmen att bli huvudtränare och vilka förebilder han haft som tränare när han var spelare.

Björklund hyllar Janne Anderssons landslagsbygge, tror på Sverige i VM, är frågande till om ens 94-gänget slagit både Frankrike och Italien, är trött på debatten om Zlatans roll i landslaget då han alltid presterade och talar själv om sitt bittra avslut i landslaget och där han än i dag ångrar att han nobbade Tommy Söderbergs försök att få honom att göra comeback.

Givetvis talar Björklund om karriären som spelare där han slog igenom som tonåring i Öster och sedan via Norge och Blåvitt spelade i serie A, la Liga och Premier League och var med när Valencia nådde Champions League-finalen två gånger.

Publicerad 2018-05-15 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons