Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
31v

Ekdal vill göra VM-succé - hoppas på flytt till storklubb: "Men svårt att välja och vraka med skadehistoriken"

Foto: Bildbyrån

GELENDZJIK. Albin Ekdal vill bli av med stämpeln om att alltid vara skadad.
Nu vill landslagets spelmotor göra succé i VM så att bra klubbar får upp ögonen.
- Jag hade gärna spelat i ett lag som tog sig till Europa League eller Champions League, men med min historik av skador så är det ju svårt att välja och vraka, säger han.

Albin Ekdal går in i VM med ett tungt år bakom sig i Tyskland. Dels åkte Hamburg ur Bundesliga, dels åkte den svenske mittfältaren på flera skador och gjorde bara tolv matcher från start.

Ekdal är inte så sugen på att följa med sitt lag ner i 2. Bundesliga och med sin skadehistorik är han medveten om att det måste till flera bra insatser i VM för att väldigt bra klubbar ska erbjuda kontrakt.

- Vi får se vad som händer. Det är inget som är klart och jag har fortfarande kontrakt i ett år. Vi får se hur det går i VM, säger han.

Albin Ekdals egenskaper är som bäst i ett bollförande lag. Men i Hamburg har det blivit till att kämpa i botten av tabellen och så var det även i italienska Cagliari och Siena. Nu är mittfältaren sugen på att spela i ett lag som är bättre än så.

- Jo, visst är det så. Det har inte varit min intention att gå till lag som ligger i botten. Klart att jag hade förhoppningar om att Hamburg skulle ta några steg upp men nu blev det inte så. Det är klart att det vore skönt att spela i ett lag där man springer lite mindre och har mer boll, säger han.

- Jag hade gärna spelat i ett lag som tog sig till Europa League eller Champions League, men med min historik av skador så är det ju svårt att välja och vraka. Jag hoppas göra ett bra VM så jag kan få upp lite ögon för mig. Är jag frisk så vet jag att jag är en duktig spelare.

Har det någon gång funnits perioder där det har satt sig i huvudet med alla skador du har haft?
- Ja, det sitter i mitt huvud hela tiden att man kämpar dag in och dag ut och sedan ändå åker på skador. Så det är klart att man har känt att det är orättvist och varför det ska drabba mig. Men jag har inte pratat med någon om det. Vi har ju Daniel Ekvall här i landslaget som jag har snackat lite med, men jag har tillräckligt bra människor runt omkring mig så jag försöker att separera fotbollen från mitt sociala liv utanför och kunna njuta av det så gott det går och inte bara tänka på fotboll.

Inför VM-uppladdningen sa Janne Andersson i en intervju med Fotbollskanalen att Albin Ekdal är en väldigt viktig spelare för landslaget, men att han var orolig på grund av mittfältarens skadehistorik. Nu berättar Ekdal att han själv har varit orolig inför VM.

- Såklart. Jag åkte på en ledbandsskada i foten i januari som jag sedan slog upp för att jag spelade för tidigt i Tyskland. Slår man upp samma skada igen så vet man att det normalt brukar ta mer tid än vad det gjorde första gången. Så jag fick ta det lite lugnare och det är klart att VM fanns i bakhuvudet, att jag måste spela VM eftersom det kanske bara är en chans man får, säger han.

- Så det har alltid funnits i bakhuvudet. Skadorna också för den delen. Det har varit något som jag funderat mycket på senaste åren. Jag har tänkt många gånger hur min karriär hade sett ut om jag inte hade haft skador. Jag är övertygad om att jag hade spelat både bättre och på en högre nivå om jag hade haft en skadefri karriär.

Nu är du ändå här, har gjort två starter under lägret - finns det någon oro nu?
- Nej, nu har jag tränat för fullt i ganska många veckor och är man fotbollsspelare så behöver man kontinuitet. Kroppen vänjer sig vid hög belastning. Problemet är när det blir hack och när man efter några veckor ska komma tillbaka till hundra procent, då blir det direkt små överbelastningsskador, men nu har jag kört hårt länge och det känns som att min kropp vänjer sig för varje dag.

När man kommer tillbaka för snabbt från en skada beror det på press från klubben?
- Ja det är en mix av klubbens tryck man sätter på mig, men det är även jag själv. Jag känner ett stort förtroende från klubben. Jag vill betala tillbaka för det och har väl varit lite korkad och spelat för tidigt. Kanske skulle jag ha sagt nej några gånger, men jag vill vara lojal mot klubb och mina lagkamrater, men i slutändan kanske jag sköt mig själv i foten.

Har du något exempel på skador där du börjat spela för tidigt?
- Det har varit många skador i Tyskland där jag har kört på för snabbt efter skada och direkt in i startelvan, och i Tyskland är det tuff fotboll. Så med facit i hand hade jag kanske kunnat ta det lite lugnare.

Har det varit psykiskt jobbigt?
- Mitt psykiska välmående är intakt. Jag känner mig inte nedbruten eller så. Det är klart att det är jobbigt att bli skadad. Jobbigt att läsa vad alla skriver. Det är den biten som är jobbigast, när fans, media och folk suckar och så står man där i gymmet fem timmar om dagen och kör.

Även om du inte har mått psykiskt dåligt - har klubb och landslag varit uppmärksamma på hur du har reagerat på den typen av press?
- Ja absolut. Man får hjälp från både klubb- och landslag om hur man mår, hur man ska ta sig ur den lilla minikris som det ibland är att vara skadad. Jag har opererats mycket, det är jobbigt. Så jag har fått den hjälp som jag har behövt.

Känner du att du har fått en stämpel om att alltid vara skadad?
- Ja, absolut. Det är inget att hymla om. Det är väl delvis ni skyldiga till, men det är så det är i den här världen och det är inga problem.

Hur hanterar du det?
- Jag hanterar det genom att försöka bli skadefri och vara tillbaka och spela så fort som möjligt. Det finns inga andra sätt att få bort den stämpeln. Samtidigt är proffsfotboll tufft. Hög belastning och många matcher. Så det är klart att skador finns. Vissa drabbas mer, vissa mindre. Om det kom någon och sa till mig vad jag exakt skulle göra för att bli skadefri så hade jag gjort det. Jag har försökt med det mesta. Jag hoppas att det snart vänder och att jag får den kontinuitet som jag förtjänar.

Janne säger att han ser dig som en viktig spelare i landslaget - känner du dig som en viktig spelare?
- Absolut gör jag det. Jag har startat de flesta matcherna och det är klart att jag känner mig viktig. Det är också en grej som gör att jag känner att jag måste betala tillbaka, jag måste upp på en hög nivå, för att det är många ögon på oss, framför allt nu i VM så granskas vi enormt mycket och det är kanske en chans som man bara får en gång i livet så det gäller att vi alla är på max så att vi pushar varandra till det yttersta. Det vore såklart att dröm att göra sina bästa matcher i ett VM och det är det som jag hoppas att jag ska klara.

Extra viktigt med att du eventuellt vill byta klubb efter sommaren och att som du sa du kanske inte kan välja och vraka efter skadehistoriken?
- Så är det ju också, absolut. Men jag tror inte att man ska tänka för mycket på sådant. Jag tänker bara på att hjälpa Sverige, hjälpa mig själv och att spela bra. På så sätt hjälper jag Sverige och sedan kommer alla andra bitarna automatiskt.

Publicerad 2018-06-14 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons