Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018

Fifas svar till TV2 - ett missförstånd: "Var lite tekniska problem"

Foto: Bildbyrån/TT.

Norska TV2 uppgav att de nekades ackreditering.
Fel, enligt Fifas mediechef.
- Det var lite tekniska problem, säger Hans Hultman till Fotbollskanalen.

Det var under gårdagen som norska TV2 gick ut på sin hemsida och förkunnade att man nekats ackreditering till fredagens VM-lottning. Enligt reportern på plats ska tv-kanalen, som ska sända mästerskapet till sommaren, hamnat på listan över de som författar ”falska nyheter”. Man antydde att man på grund av sin tidigare rapportering till Ryssland inte ansetts vara välkommen. Man ska också ha fått beskedet att beslutet tagits av den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Men enligt Fifa har TV2 fått informationen om bakfoten.

- Det är fel. Det var lite tekniska problem som gjorde att de inte kunde lösa sin ackreditering i går men det är fixat och de har fått den i dag, säger presschefen Hans Hultman till Fotbollskanalen.

- Nu vet inte jag exakt vad för problem i detta fallet men vi har haft ganska många gånger att folk inte fyllt i ackrediteringen på rätt sätt så att det stämmer överens med passet och blir det automatiskt avslag. Det kan vara det som har hänt i det här fallet. Nu har det fixats.

Så det hade ingenting att göra med, som de själva uppger, att man skulle rapporterat kritiskt om Ryssland och så vidare?
- Nej, inte vad vi i Fifa vet. Nu har ju inte vi hela ackrediteringssystemet, men från vår sida var de godkända hela vägen igenom.

Finns det något mediebolag eller enskild reporter som har nekats ackreditering?
- Ja, vi kan ju inte ta in alla som söker, så det är många som fått avslag, men inte av några publicistiska eller politiska skäl, nej.

Även om du hävdar att det inte stämmer så har det varit kritik mot Ryssland kring hur man agerat mot medier. Bland annat inför Confederations Cup var det en tysk tidning tidning (Bild) som valde att bojkotta. Hur ser du på Rysslands förhållningssätt till medier?
- När det gäller den tyska delen så är inte det riktigt sant heller, de kom, Bild var här och bevakade turneringen utan några som helst problem. I det fallet var det mer en tolkningsfråga. Vi ser till så att de som kommer hit och ska bevaka själva turneringen får fri tillgång till det de behöver göra. Sedan är det så att i Ryssland har man lite annorlunda regler jämfört med till exempel Sverige, vad gäller att rapportera från allmän plats och så vidare. Åker du journalist utan att vara ackrediterad så måste du söka ackreditering hos utrikesministeriet, för att få tillstånd att filma och så vidare. Det var mer en tolkningsfråga.

Är det hårdare restriktioner på de som åker till Ryssland för att bevaka fotbolls-VM jämfört med vad det varit i tidigare länder?
- Nej, det är egentligen ingen större skillnad. Det är klart att om du åker hit med en VM-ackreditering kan man inte åka till Vladivostok, till exempel, och använda den som ett medel för att bevaka något annat som inte har med fotbollen att göra. Då måste man söka en annan, separat, ackreditering från utrikesministeriet. Det är skillnaden, och där var det till exempel inte samma regler i Brasilien.

Finns det anledningen för de som ska åka till Ryssland, att känna någon oro?
- Nej. Det tycker jag absolut inte. Vi är mitt i hjärtat av Ryssland just nu, i Kreml. Bara det säger hur pass öppen man är kring att rapportera.

Publicerad 2017-12-01 kl 14:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons