Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
26v

Förbundets besked: Stoppar regnbågsfärgade snören i VM

Foto: Bildbyrån/Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Fotbollskanalen On Tour prata om de regnbågsfärgade skosnörena i spelaren ovan.

SvFF sätter stopp för regnbågsfärgade skosnören på de svenska spelarna i VM.
Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand menar att man inte vill tappa fokus på det sportsliga.
- Därför kommer vi inte nu att byta ut våra skosnören mot de regnbågsfärgade, säger Sjöstrand till Sportbladet.

Europaparlamentens informella HBTQ-grupp skickade ut regnbågsfärgade skosnören för landslagsspelarna att ha på sig under VM. Bland annat fick Sverige ett paket med snören skickat till sig. Flera av spelarna menade att man kunde tänka sig att använda snörena, men en som inte ville var Viktor Claesson.

- Jag kommer inte ta ställning politiskt på det sättet, men sedan är det klart att jag står för mänskliga rättigheter och att man ska ha det. Men jag kommer inte stå för det politiskt på planen, utan då fokuserar jag på att spela fotboll, sa Claesson.

För att det skulle bli liv annars?
- Nej, mer för att jag kan gå ut och snacka om det en annan gång, i en intervju eller något, men jag vill inte visa det på det sättet.

Nu sätter SvFF punkt för diskussionen. Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till Sportbladet att man tagit beslutet att ingen spelare ska använda de snörena.

- Vi måste få ha fokus på det vi är här för att göra i VM, den sportsliga prestationen – framförallt så här nära premiärmatchen och framförallt när vi spelar. Då kan vi inte koppla på massa nya initiativ och därför kommer vi inte nu att byta ut våra skosnören mot de regnbågsfärgade, säger Sjöstrand till tidningen.

Sjöstrand berättar för Sportbladet att han tagit beslutet tillsammans med ordföranden Karl-Erik Nilsson och landslagschefen Lasse Richt. Generalsekreteraren menar att landslaget på andra sätt visat vad de står för och tagit ställning mot situationen i Ryssland.

- Vi har valt att samarbeta med människorättsorganisationen Civil Right Defenders just med koppling till VM i Ryssland. Vi har utbildat och informerat våra spelare, ledare och andra kring landslaget kring situationen i Ryssland, säger Sjöstrand.

- Vi är medvetna om att HBTQ-grupper är en speciellt utsatt grupp i det ryska samhället och det är helt oacceptabelt. Det är mot de mänskliga rättigheterna och det vi kallar medmänsklighet. Den markeringen står vi, alla spelare, alla ledare och personalen kring svenska landslaget bakom.

Publicerad 2018-06-13 kl 22:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons