Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inför avgörande omgången - här är ställningen och förutsättningarna i alla grupper

Fotbolls-VM 2018

En omgång återstår av gruppspelet i VM.
Här är ställningen och förutsättningarna i alla grupper.

Foto: Bildbyrån

Den sista gruppspelsomgången av VM inleds under måndagen.

Om två eller fler lag slutar på samma poäng är det följande parametrar som avgör:

1. Målskillnad
2. Antal mål gjorda

3. Poäng i matchen/matcherna mellan de berörda lagen
4. Målskillnad i matchen/matcherna mellan de berörda lagen
5. Antal mål gjorda i matchen/matcherna mellan de berörda lagen
6. Fair play-poäng
7. Lottdragning

Gällande fair play-poäng får lagen -1 för ett gult kort, -3 för två gula som leder till ett rött, -4 för ett direkt rött kort och -5 för gult kort följt av ett direkt rött.

Under söndagen har Fifa gått ut med klargörande kring reglerna. Fifa förklarar i en uppdaterad version av reglerna att om tre eller fler lag är inblandade så går man steg för steg i parametrarna tills ett lag är före. Man backar inte i parametrarna när ett lag har fallit bort.

ANNONS

Bilder från: Fifa.

Uruguay-Ryssland
Saudiarabien-Egypten

Ryssland och Uruguay är redan klart för avancemang med sex poäng vardera. Värdnationen har en klar fördel vad gäller målskillnad, +7 mot Uruguays +2. Ett kryss räcker alltså för att ryssarna ska bli gruppetta. Saudiarabien är just nu sist i gruppen med -6 i målskillnad och för att sluta trea krävs en seger mot Egypten i avslutningen.

Spanien-Marocko
Iran-Portugal

Spanien, Portugal och Iran har chansen att ta sig vidare, Marocko har ingen chans på avancemang. Spanien och Portugal spelade 3-3 i sitt möte och tog sedan en varsin 1-0-seger, det gör att grannländerna är helt jämna inför avslutningen. Om båda vinner sin avslutande match är det laget som vinner med störst målskillnad som går vidare som gruppetta. Vid samma målskillnad är det laget som gör flest mål som hamnar högst. Om även det är lika kommer fair play att avgöra mellan lagen. Där står Portugal på två gula kort och Spanien på ett gult kort så här långt. Kan lagen fortfarande inte skiljas åt blir det lottdragning.

ANNONS

För Irans del krävs seger mot Portugal, om Spanien tar poäng mot Marocko. Om Spanien skulle förlora mot Marocko så kan en poäng räcka för Iran. Spanien kan dock ha råd att förlora och ändå gå vidare som tvåa, förutsatt att man inte förlorar med mer än ett mål. Då slutar man troligen på fler gjorda mål än Iran. Just nu har Spanien målskillnaden 4-3 och Iran 1-1.

Australien-Peru
Danmark-Frankrike

Peru är utslaget och Frankrike är klart för avancemang. Vid fransk poäng mot Danmark säkrar man gruppsegern. Om Danmark vinner tar de gruppsegern istället.

För Australien gäller det att hoppas på en dansk förlust mot Frankrike, samtidigt som man själv vinner mot Peru. Om Australien vinner med ett mål och Danmark förlorar med ett mål slutar lagen på samma målskillnad. Då avgör antalet gjorda mål, där båda lagen just nu har två gjorda mål. Även här kan alltså fair play eller lottdragning komma att bli aktuellt.

ANNONS

För Perus del behövs en seger mot Australien för att gå om och ta tredjeplatsen.

Nigeria-Argentina
Island-Kroatien

Kroatien är redan klart för avancemang efter två segrar. En poäng mot Island säkrar också gruppsegern. Kroaterna har +5 i målskillnad mot Nigerias 0 och kan därmed också ha råd att förlora i den sista matchen och ändå ta förstaplatsen.

För Argentina och Island är det bara segrar som gäller för att VM inte ska vara över. Om båda lagen vinner kan det bli en målskillnadshistoria som avgör kampen om andraplatsen, där Island har 1-3 och Argentina 1-4 inför den sista omgången.

Om Nigeria tar en poäng mot Argentina och Island slår Kroatien så blir det räkning mellan lagen. 1-0 till Island räcker inte om Nigeria tar poäng då Island har -2 i målskillnad och Nigeria står på 0. Tremålsvinst räcker definitivt för Island, men vid en tvåmålsvinst avgör antalet gjorda mål. Där Island just nu står på 1 och Nigeria 2.

ANNONS

Serbien-Brasilien
Schweiz-Costa Rica

Costa Rica är utslaget. Övriga lag gör upp om avancemang. Brasilien kan kryssa sig vidare till åttondel, vilket även Schweiz kan göra. I det scenariot blir brassarna gruppetta då de just nu har en bättre målskillnad.

För Serbien kan kryss mot Brasilien räcka om Schweiz förlorar mot Costa Rica. Då avgör målskillnad mellan serberna (just nu 2-2) och schweizarna (just nu 3-2).

Sydkorea-Tyskland
Mexiko-Sverige

För Sverige leder alla scenarierna där man vinner mot Mexiko till avancemang. Om Tyskland kryssar eller förlorar blir Sverige gruppetta då man antingen får en bättre målskillnad än Mexiko eller samma målskillnad men då har det inbördes mötet att luta sig mot. Mexiko kan alltså inte sluta före Sverige i tabellen om det blir svensk seger.

Vinner Tyskland med större marginal än Sverige vinner mot Mexiko, eller samma marginal men med fler gjorda mål, så blir Tyskland gruppetta på målskillnad.

ANNONS

Ett scenario som ger en speciell räkning mellan Sverige, Mexiko och Tyskland är en 1-0-seger för Sverige och en 1-0-seger för Tyskland. Då slutar de tre lagen på sex poäng vardera, och exakt samma målskillnad: 3-2. Då faller Mexiko bort på sämre målskillnad i mötena mellan de berörda lagen och då avgör fair play-poäng och sedan lottdragning mellan Sverige och Tyskland i kampen om förstaplatsen.

Även Sydkorea har möjlighet att gå vidare. Läs mer om alla förutsättningar i Sverige grupp här.