Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
50v

Ryska ordföranden kliver av tillfälligt: "Vill fortsätta övervaka VM-förberedelserna"

Foto: Bildbyrån

Vitalij Mutko, som hålls ansvarig för den gigantiska ryska dopingskandalen, kliver av från sitt uppdrag som förbundsordförande - tillfälligt. 
- Jag kommer definitivt att återvända efter de sex månaderna. Kanske tidigare, säger Mutko enligt nyhetsbyrån Tass.

Antidopingorganisationen Wada avslöjade i McLaren-rapporten en enorm mörkläggning av positiva ryska dopingprov. Rapporten har visat en systematisk och statsstödd doping i Ryssland. Utredningen har bland annat lett till att Ryssland inte tillåts tävla i kommande vinter-OS i Sydkorea. Vice premiärministern Vitalij Mutko hålls ansvarig för den systematiska dopingen och IOK har stängt av honom från OS för all framtid. Mutko är även ansvarig för fotbolls-VM i Ryssland nästa år, via sin post som ordförande för VM:s organisationskommitté och Rysslands fotbollsförbund (RFU).

Mutko har meddelat att han tänker överklaga IOK:s avstängning till idrottens skiljedomstol - Cas - och under tiden för förloppet kliver han av sitt uppdrag som förbundsordförande.

- Jag har tagit mitt beslut och informerat RFU:s exekutivkommitté om det. En av förbundets statuter är att om en ordförande inte kan fullfölja sina uppgifter så ska han kliva av, säger Mutko enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Alexander Alajev ersätter tillfälligt som ordförande i det ryska förbundet. Mutko är dock tydlig med att han kommer att komma tillbaka.

- Jag avgår inte och mitt mandat kommer fortfarande att vara giltigt. Jag kommer definitivt att återvända efter de sex månaderna. Kanske tidigare, säger han.

Mutko avser även att fortsätta basa över förberedelserna inför sommarens VM i Ryssland.

- Så länge presidenten (Vladimir Putin) litar på mig kommer jag fortsätta som vice premiärminister och med att övervaka förberedelserna inför mästerskapet.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson har tidigare försäkrat för Fotbollskanalen att man kommer att kräva svar om Mutko från Fifa.

Publicerad 2017-12-26 kl 09:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons