Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
22v

Sveriges scout påkommen när han spionerade: "Det är skillnad"

Foto: Bildbyrån.

GELENDZJIK. Sverige vädjar om att respektera sina stängda träningar - ändå spionerade Lasse Jacobsson på Sydkorea. Trots det försvaras han av landslagschefen Lasse Richt.
- Det är skillnad på att spionera och bevaka, säger Richt.

När Sverige tränar i Gelendzjik har man lagt stort fokus på att ingen ska kunna smygtitta in på de stängda träningarna och i onsdags var det ungefär 50 poliser och vakter på plats för att förhindra inkräktare.

Men trots landslagets vädjan om att respektera sina stängda pass så har man själva olovligt spionerat på Sydkorea. I en intervju med Expressen berättade scouten Lasse Jacobsson att han satt i ett hus i Österrike och spanade på Sydkoreas träning.

- Sydkorea hade en stängd träning och man fick inte vara där. Sedan var det ett tyskt par som hade ett hus på en återvändsgata där i närheten. Då frågade jag om jag fick gå upp bakom där och titta på träningen, sa Jacobsson.

Men sydkoreanerna kom på dig och blev sura?
- Nja, det var väl mer när jag var där nere och såg och tittade. Jag hittade en lucka där på träningen och då körde de väck mig. Men sedan hittade jag det här huset och då var det lugnt. 

Fick du reda på allt du ville?
- Ja, jag kunde se hela träningen. 

Trots att han kollade utan lov så försvaras han av landslagschefen Lasse Richt.

Hur ser du att han blev påkommen och att han skulle spionera på Sydkorea?
- Han skulle inte spionera, han skulle bevaka. Det är skillnad på att spionera och bevaka och den uppgift han har fått var att klockan 15 eller när det var som laget skulle träna så var det inga restriktioner. Han kom inte innanför men han stod utanför och tittade, säger Richt.

Han säger att han gick in i ett hus och blev påkommen - hur ser du på det?
- Nej, han stod utanför. Det är vad han har sagt till mig. Han har inte stått inne i något hus. Sedan så bad Sydkorea att han skulle gå därifrån och då gick han därifrån.

Då gick han väl till ett hus?
- Han gick inte till ett hus. Han gick till ett ställe där han kunde se träningen.

Men det är väl det som ni inte vill att någon ska göra mot er?
- Absolut. Men vi är likadana som alla andra.

Blir inte det lite konstigt att man vädjar om respekt och sedan visar man inte det själv?
- Men vi vädjar om respekt för den svenska presskåren. Om andra gör det, det vet vi att andra gör i andra länder. Så här fungerar det. Det är inget konstigt.

Så när poliser var ute och letade efter folk som tittade på stängda träningen så letade man efter media?
- Nej, inte alls. Det är inte det jag säger. För ni satt ju på pressläktaren. Respekten är från folket som kommer från vårt land och vi tycker att ni ska ha respekt för att vi vill träna i fred. Om andra länder har någon agenda, det kan vi ju inte påverka. Vi kan bara be och det gör de andra länderna också.

Blev det inte jobbigt när Lasse berättade att han bevakat en sydkoreansk träning?
- Nej men det var inte sagt att den var stängd för andra. Den information vi fått var att arrangörerna från Sydkorea angav att den här träningen var då och inte var någon stängd träning.

Publicerad 2018-06-14 kl 14:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons