Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
26v

SvFF-basen höll brandtal för damfotboll på Fifa-kongress: "Få som driver på"

Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson vill höja ersättningen till damklubbarna.
Därför gick han upp på podiet och tog till orda på Fifas kongress.
- Få som driver på i damfotbollsfrågor, säger Nilsson till Fotbollskanalen. 

Tidigare har Fotbollskanalen rapporterat om att de allsvenska herrklubbarna får 72 000 per dag och spelare som är på VM. Damsidan får i sin tur noll kronor.
Ersättningen betalas ut från och med två veckor innan turneringen startar fram tills det berörda landslaget är ute ur turneringen. 

På damsidan är det ingen ekonomisk ersättning till klubbarna över huvudtaget, vilket fick Kopparbergs/Göteborgs FC:s sportchef, Lasse Svensson att ryta till.

Man kan tycka att de som sitter i Uefa (europeiska fotbollsförbundet) och Fifa borde se att det blir en snedfördelning, sa Svensson till GP.

Även spelare i blågult reagerade skarpt när de fick höra om den uteblivna ersättningen för damer.

- Det ger dålig smak när man får höra det. Finns det något vi kan göra hade jag gärna gjort det, men det är svårt att rå på Fifa-pamparna, sa Albin Ekdal till Fotbollskanalen.

- Jag tycker att det är konstigt att det är så stora skillnader, men det är ju en fråga för Fifa. Hur Fifa tänker med intäkter med reklam och allt. Fifa har väl säkert sina anledningar men det är tråkigt att det är så för damfotbollen, sa Marcus Berg.

Detta var alltså en av punkterna som Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tog upp när han fick ordet på den stora scenen under Fifas kongress tidigare idag.

- Herrarnas kompensation har höjts mycket inför detta VM, men kompensation för damerna är fortfarande noll. Vi hoppas och antar att så inte är fallet när damernas VM spelas i Frankrike nästa år, sa Nilsson från podiet till kongressen.

Nilsson förklarar vidare för Fotbollskanalen varför han bad om att få ordet tidigare idag på Fifas kongress.

- Det är få som driver på i damfotbollsfrågor, otroligt viktigt att vi tar chansen när vi kan få den, säger Nilsson.

Vad ville du få fram?
Att det ska vara en klubbkompensation oavsett om det gäller herrar eller damer, säger Nilsson.

Det är 211 medlemsländer och det är inte många av dessa som driver på i damfotbollsfrågor menar Nilsson. Han fick bra feedback efteråt av flera länder och ska följa upp frågan med Fifa efter sommaren när VM är över. 

- Vi kommer följa upp detta med ett brev till Fifas ledning och jag fick signaler om att det ska ta tag i det. Det skulle förvåna mig om de inte fångar upp det, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Publicerad 2018-06-13 kl 16:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons