POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2018

TV: Fifa-presidenten hyllade Ryssland och Putin: "Bästa VM någonsin"

Foto: TT.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses delar av presskonferensen med Infantino.

Gianni Infantino anser att VM varit en stor succé.
På fredagen tackade han bland annat Ryssland och president Vladimir Putin.
- Världens bild av Ryssland har förändrats, säger Fifa-presidenten på en presskonferens. 

Fifa-presidenten Gianni Infantino menar att sommarens VM-slutspel i Ryssland varit en sportslig och organisatorisk fullträff. På fredagen höll italienaren en presskonferens där stora delar kom att handla om just det lyckade arrangemanget. Han nämnde då bland annat att det varit 98 procents beläggning på arenorna, att det inte förekommit några dopingfall och att införandet av VAR, enligt honom, fungerat prickfritt.

Enligt Infantino råder det ingen tvekan: VM 2018 har varit det bästa VM-slutspelet någonsin.

 - Sedan några år tillbaka har jag sagt att det här skulle bli det bästa VM-slutspelet någonsin. I dag kan jag säga det med än större övertygelse. Det är det bästa VM:et någonsin. För detta vill jag framför allt tacka alla som varit involverade i VM, sa Infantino.

Den kontroversielle, omstridde och hårt kritiserade ryske presidenten Vladimir Putin var en av de som fick beröm.

 - Huvudpersonerna är så klart de på planen. Spelarna, domarna, coacherna men också de som arbetat runt omkring för att se till att allting fungerat smidigt. Ett stort tack till Ryssland och till det ryska folket. Ett stort tack till den ryska regeringen och till president Putin, den lokala organisationskommittén, alla som har varit inblandade.

På presskonferensen fick Infantino frågan om hur han ser på den moraliska aspekten av sina upprepade hyllningar av Putin och Ryssland, med tanke på bland annat den ryska invasionen av Krim-halvön, och den svidande kritiken från Human Rights Watch, som pekat på att landet bryter mot en rad mänskliga rättigheter. 

- Det finns många orättvisor i världen, generellt sett. Många saker fungerar inte som världens medborgare skulle vilja att de gjorde. Det finns många saker vi skulle vilja förändra i världen. Många saker vi inte är nöjda med som händer i världen. Inte bara i ett land, inte i en region utan i hela världen. Vi  måste förstås arbeta för att de här sakerna ska förändras. Men här är vi på VM, vi fokuserar på fotboll, vi fokuserar på att fira fotboll och jag menar att en av sakerna vi gör för lite i världen är att prata med varandra. Det tror jag är en av grunderna för att lösa de här frågorna.

- Om det inte finns någon dialog eller någon förståelse eller respekt kommer vi ingenstans. Men om fotbollen och VM kan öppna kanaler, diskussioner, hjälpa de som ska ta de viktiga besluten i världen och få dem att börja prata med varandra och inse att det finns människor över hela världen, så har vi gjort något bra. Då har vi gjort ett bidrag. Det är det som det handlar om. Fotboll kan inte ändra allt i världen men fotbollen kan ha en påverkan på framtiden.

Infantino sa också att han tror att VM gjort att människors uppfattning om Ryssland förändrats.

- Världens bild av Ryssland har förändrats. Alla som har varit här, inte bara i Moskva, Sankt Petersburg eller Kazan, har upptäckt ett välkomnande land. 

Publicerad 2018-07-13 kl 14:56
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå