TV: Frankrike klart för VM-semifinal - slog ut Uruguay efter jättetavla och stjärnbråk

Fotbolls-VM 2022

Frankrike blev i kväll klart för VM-semifinal.
Antoine Griezmann sänkte Uruguay efter en jättetavla till 2-0.
- Jag är glad och stolt, säger Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps i TV4:s sändning.

Frankrike klev, till skillnad från Uruguay, in i eftermiddagens kvartsfinalmöte med fullt manskap i VM i Ryssland. Uruguay saknade anfallsstjärnan Edinson Cavani med anledning av en skada, som han ådrog sig i andra halvlek i åttondelsfinalen mot Portugal, där han även gjorde två mål. Då fick Cavani bevittna, en tung match för hans landslags sida, från sidan av planen.

Frankrike inledde matchen i högt tempo och var tidigt i första halvlek nära att ta ledningen i matchen. Olivier Giroud nickade fram bollen till Kylian Mbappé i straffområdet, som fick fri yta framför mål. Supertalangen, som stod för två mål i åttondelsfinalen mot Argentina, feltajmade dock sin löpning och lobbnickade tätt över mål.

- Vi stod för en enorm fysisk insats under de första 20 minuterna, men kunde inte utnyttja problem som Frankrike hade, säger Uruguays förbundskapten Oscar Tabarez enligt BBC.

Till slut fick han dock vara med och fira ett franskt ledningsmål. Antoine Griezmann matade strax före halvtid in en välslagen frispark i straffområdet, som Raphael Varane nådde högst på och nickade in bollen i mål till 1-0. Det var däremot inte sista målchansen som skapades i första halvlek, då Uruguay på liknande vis någon minut senare var nära att kvittera i matchen till 1-1, när Martin Caceres nickade mot mål och pressade Hugo Lloris till en jätteräddning efter frispark.

I andra halvlek dödade Frankrike matchen. Griezmann var åter i händelsernas centrum och avlossade ett skott långt utifrån, som Uruguays målvakt Fernando Muslera inte lyckades mota bort och tråcklade in bollen i eget mål till 2-0 med en jättetavla från hans sida.

I slutet av matchen hettade det till ordentligt efter att Mbappé föll i en duell på offensiv planhalva, då han fick en arm emot sig. Flera franska och uruguayanska spelare, däribland Paul Pogba och Luis Suarez, puttade på varandra innan matchen, efter någon minut, åter var igång igen och kunde spelas färdigt.

Frankrike höll i slutändan undan, besegrade Uruguay med 2-0 och blev därmed klart för VM-semifinal. Senare i kväll blir det klart om laget ställs mot Belgien eller Brasilien härnäst i semifinal världsmästerskapet.

- Jag är glad och stolt. Det var välförtjänt om man ser till hela matchen. Vi åstadkom stora saker mot Argentina och höjde oss nu ytterligare mot Uruguay. Jag har ett ungt lag med en fin utvecklingskurva. Ibland märker man att laget är oerfaret, men det finns också stora hjärtan och stor skicklighet, säger Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps i TV4:s sändning.

- Jag är väldigt stolt över mina 23 spelare. Vi har hållit ihop länge. Vi hade en tuff match för sex dagar sedan och det var tufft psykologiskt att ladda om igen. Det känns bra, jag är en stolt fransman, fortsätter han.

Uruguays förbundskapten Oscar Tabarez höll efteråt med Deschamps och tyckte att Frankrike förtjänade att vinna kvartsfinalen.

- Killarna gjorde allt, men Frankrike kontrollerade matchen väldigt bra. De spelade bättre än vi gjorde, det kan jag erkänna, säger han enligt BBC.

Uruguay: Muslera - Caceres, Gimenez, Godin, Laxalt - Nandez, Torreira, Vecino, Bentancur - Suarez, Stuani.

Frankrike: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté  - Mbappé, Griezmann, Tolisso - Giroud.