TV: Island stod för superskräll i VM-premiären - efter Messis straffmiss

Fotbolls-VM 2022

Island klarade av att stå emot Argentinas starka slutforcering och tog en poäng i landslagets första VM-match någonsin.
Detta efter att Argentinas superstjärna Lionel Messi missat en straff i andra halvlek.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan. Kommentatorer: Chris Härenstam och Glenn Strömberg, SVT.

För två år sedan gjorde Island sitt första stora mästerskap någonsin på herrsidan då man gick till kvartsfinal i EM i Frankrike. Nu går man för första gången in i ett VM - och inleder med att möta tvåfaldiga världsmästaren Argentina.

Argentina fick en bra start på matchen när Sergio Aguero satte 1-0 i den 19:e minuten.

Island skulle dock svara snabbt, och i minut 23 höll sig Alfred Finnbogason framme och satte kvitteringen till 1-1, landets första mål i VM någonsin.

Båda lagen har haft fler chanser att göra mål, där bland annat Gylfi Sigurdsson hade ett skott i straffområdet som Willy Caballero i Argentinas mål tvingades kasta sig för att rädda.

I mitten av den andra halvleken gick Sergio Agüero ner i Islands straffområde, och domaren valde att peka på straffpunkten.

Lionel Messi stegade fram - men Islands Halldorsson räddade argentinarens skott.

Argentina tog över mer och mer i andra halvlek, men kom inte närmare än Messis straffmiss i den 64:e matchminuten.

1-1 och en poäng för Island, som kan komma att visa sig vara en viktig poäng för ett landslag som härnäst ställs mot Nigeria och Kroatien i ”dödens grupp”.

Fifa utsåg Islands målvakt Hannes Halldorsson till matchens spelare. Argentina hade 26 målchanser, varav sju på mål.

- Att rädda straffen, som gav oss en poäng och kommer att vara livsviktigt för oss i vårt försök att kvalificera oss från gruppen, är en dröm som går i uppfyllelse. Jag gjorde min hemläxa och har kollat på diverse tidigare Messi-straffar. Jag kollade även på straffar som jag själv har ställts mot för att förstå vad han (Messi) förväntade sig av mig. Jag hade en bra känsla inför straffen, säger Halldorsson till Fifa.

- Det här är en viktig poäng för Island. Jag är övertygad om att Argentina kommer att gå långt i årets VM, så det här en stort för oss. Visserligen hade Argentina några målchanser, men det hade även vi, säger Islands förbundskapten Heimir Hallgrimsson till Fifa.

Argentina: Caballero, Tagliafico, Mascherano, Rojo, Otamendi, Salvio, Biglia, Di Maria, Meza, Messi, Aguero.

Island: Halldorsson, Saevarsson, R. Sigurdsson, Arnason, Magnusson, Gudmundsson, Bjarnason, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Hallfredsson, Finnbogason.