TV: Blytungt för Sverige - föll mot Tyskland efter mål i sista stopptidsminuten

Sverige (herr)

Sverige såg ut att vara på väg mot en bragdartad poäng mot Tyskland.
Men i den sista stopptidsminuten skruvade Toni Kroos in 2-1 - och gav Sverige en tung sits inför gruppavslutningen.
- Det gör ont, säger Emil Forsberg efter matchen.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Sverige inledde VM med att slå Sydkorea med 1-0. Samma siffror skrällde Mexiko med och slog Tyskland, vilket gjorde att tyskarna var pressat inför kvällens match då en förlust hade inneburit respass redan i gruppspelet för den regerande världsmästaren.

Den tyske förbundskaptenen Joachim Löw valde att göra flera förändringar i laget från premiärmatchen. Jonas Hector, som var sjuk mot Mexiko, tog platsen till vänster i backlinjen medan Antonio Rüdiger ersatte en skadad Mats Hummels. Dessutom gick Sebastian Rudy och Marco Reus in i den tyska elvan i stället för Sami Khedira och Mesut Özil.

I Sverige gjorde Janne Andersson bara en ändring i startelvan från måndagens möte med Sydkorea, då Victor Nilsson Lindelöf ersatte Pontus Jansson i backlinjen.

Tyskland inledde matchen i ett högt tempo och var nära att ta ledningen redan efter drygt tre minuters spel, när Julian Draxler avslutade på volley i straffområdet efter att ha blivit framnickad av Timo Werner, men Sebastian Larsson lyckades rädda med en fot.

I den tolfte minuten skulle Sverige få sin första chans att ta ledningen, och det var inget litet läge. Marcus Berg sprang sig igenom det tyska försvaret, men stoppades innan avslutet av Jerome Boateng. Svenskarna ropade på straff, men domaren valde att fria.

Sverige skulle dock ta ledningen i matchen. I den 32:a minuten fick Ola Toivonen med sig en boll i straffområdet, och i duell med Antonio Rüdiger lyfte han in bollen i mål över Manuel Neuer i den tyska målburen.

- Väldigt bra gjort av Toivonen. Det är ett fantastiskt avslut, säger expertkommentator Hanna Marklund i TV4:s sändning.

I minut 39 var Tyskland nära att kvittera till 1-1 när Ilkay Gündogan avlossade ett skott från distans. Skottet styrdes på Albin Ekdal på vägen mot mål men Robin Olsen lyckades rädda och även avstyra Thomas Müllers avslutsförsök på den efterföljande returen.

Sverige hade också ett par chanser att öka ledningen innan paus. I minut 44 fick Viktor Claesson ett bra läge i straffområdet efter en kontring, men lyckades inte få med sig bollen. På stopptid, precis innan paus, fick Marcus Berg också till en bra nick på en frispark, men Manuel Neuer i det tyska målet sträckte ut och räddade.

Joachim Löw valde att göra ett byte redan i halvtid då Mario Gomez kom in i stället för Julian Draxler - och tyskarna skulle också få en drömstart på den andra halvleken när Marco Reus i den 48:e minuten stötte in ett inspel i mål till 1-1 med knät.

Tyskland styrde spelet under större delen av halvleken och Sverige hade svårt att hålla bollen inom laget under längre stunder. I den 82:a minuten fick Tyskland dock Jerome Boateng utvisad då han åkte på sitt andra gula kort i samband med en tackling på Marcus Berg.

Trots en man mindre fick Tyskland två riktigt bra chanser till att sätta ett segermål i slutminuterna. Mario Gomez fick till en nick i straffområdet med några minuter kvar av den ordinarie speltiden, men Robin Olsen stod för en reflexräddning och stötte bollen till hörna - och på stopptid prickade Julian Brandt stolpen.

Utdelningen skulle dock till slut komma för Tyskland. Toni Kroos skruvade in ett skott i mål i den femte och sista stopptidsminuten till 2-1, vilket också blev slutresultatet.

- Jag tycker att vi gör en fantastisk match. Vi springer och sliter och gör det svårt för dem. Vi gör en Sverige-match. De har några målchanser, men vi jobbar och sliter för varandra och får 1-0 och håller det bra. Sedan fick vi starten vi inte ville ha i andra halvlek när de fick ett mål direkt. Sedan är det jättesurt att de avgör med 15 sekunder kvar, säger Emil Forsberg efter matchen.

- Vi gav allt och gjorde allt. Att vi förlorar på det sättet som vi gör svider oerhört. Jag tror också att det svider för det svenska folket att se det. Det gör ont, säger han.