TV: Portugal nära åka ur VM - Iran missade jättechans på tilläggstid

Fotbolls-VM 2022

Iran kvitterade på stopptid och var mycket nära att skicka ut Portugal ur VM.
Men efter en missad jättechans slogs Iran ut.
- Om det hade funnits någon rättvisa inom fotbollen hade det bara kunnat finnas en vinnare i den här matchen, säger förbundskaptenen Carlos Queiroz enligt Fifa.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan. Kommentatorer: Markus Johannesson och David Fjäll, SVT.

Portugal och Spanien stod inför slutomgången i grupp B på fyra poäng vardera och exakt samma målskillnad, 4-3. I en oerhört rafflande upplösning i gruppen blev Portugal tvåa, efter att allt kastats om under tilläggstiden i de båda matcherna.

Iran var inte oävet och hotade Portugal flera gånger i den första halvleken. I sista minuten av halvleken var det ändå portugiserna som tog ledningen. Ricardo Quaresma slog till med en oerhört vacker yttersida i det bortre hörnet fram till 1-0.

Det var Quaresmas första VM-mål - i sin första start i turneringen - och med det blev han den äldste spelaren att göra mål i sin startdebut i VM - 34 år och 272 dagar - enligt OptaJoe.

I inledningen på den andra halvleken fick Portugal en straff efter att Ronaldo fällts i straffområdet. Real-stjärnan tog själv hand om straffen, men brände. Ali Beiranvand räddade en svagt slagen straff och höll Iran kvar i matchen. Efter straffmissen blev det rejält irriterat på planen.

I den 70:e minuten byttes Östersunds Saman Ghoddos in för Iran. ÖFK-anfallaren var pigg, och hotade framåt vid flera tillfällen.

När portugiserna såg ut att gå mot gruppsegern - då Spanien också låg under mot Marocko - kastades allt om på tilläggstid. Spanien fixade 2-2, och efter ett VAR-beslut kunde Karim Ansarifard kvittera till 1-1 på straff för Iran mot Portugal.

Långt in på tilläggstiden kom också en superchans för Iran att avgöra och skicka portugiserna ur VM. Efter ett Saman Ghoddos-skott som täcktes gick bollen fram till Mehdi Taremi som fick läget framför Portugals mål - men sköt i burgaveln. Iran är därmed ute ur mästerskapet som grupptrea, och för portugiserna väntar åttondelsfinal mot Uruguay.

- Vi spelade mot ett av de bästa lagen i världen. Jag tycker att Iran, utan tvekan, med sättet vi spelade med disciplin, med attityd och sättet vi kontrollerade matchen på - om det funnits någon rättvisa inom fotbollen, vilket inte existerar - så hade det bara kunnat vara en vinnare i den här matchen. Och den vinnaren är Iran, säger förbundskaptenen Carlos Queiroz enligt Fifa efter matchen.

Efter slutsignalen var besvikelsen i Iran enorm och Taremi var otröstlig och fick dras upp på fötter igen av lagkamrater och ledare.

Lagens startelvor:

Portugal: Patricio - Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro - Quaresma, William, Adrien, Mario - André Silva, Ronaldo.

Iran: Beiranvand - Ramin, Hosseini, Pouraliganji, Haji Safi - Mehdi, Jahanbakhsh, Ezatolahi, Omid, Amiri - Sardar.