TV: Kroatien klart för VM-kvartsfinal - slog ut Danmark efter osannolik straffrysare

Fotbolls-VM 2022

Kroatien blev i kväll klart för VM-kvartsfinal.
Detta efter en helt osannolik straffläggning mot Danmark.
- Det är ett tufft öde, säger danske backen Simon Kjaer till danska DR1.

Se hela straffrysaren i spelaren ovan.

Kroatien imponerade i gruppspelet och tog sig vidare till åttondelsfinal som gruppvinnare efter tre raka segrar mot Nigeria, Argentina och Island, medan Danmark hackade sig fram genom gruppspelet och tog sig vidare efter kryss i sista matchen mot Frankrike. Trots det var det Danmark som inledde kvällens åttondelsfinal bäst.

Danmark rivstartade matchen i den första minuten, då Mathias Zanka Jörgensen tråcklade in bollen i mål efter ett långt inkast från högerkanten. Kroatiens målvakt Danijel Subasic blev skymd bakom flera försvarare och släppte nätt och jämnt in bollen bakom sig i mål.

Fyra minuter senare var det lika igen. Efter stor kalabalik i Danmarks straffområde, där Henrik Dalsgaard rensade bollen på chans rakt upp i ansiktet på Anders Christensen, så fick Mario Mandzukic tag i bollen och kvitterade från nära håll till 1-1.

- De (Kroatien) tryckte på bra i första halvlek, men då tycker jag att vi var det bästa fotbollslaget. Det kan vara fel, men jag känner så nu, säger danske backen Simon Kjaer till danska DR1 efter matchen.

Därefter spred sig ett lugn över planen. Kroatien och Danmark turades om att gå framåt, men kom aldrig riktigt nära ytterligare ett mål. Det var först i slutet av andra halvlek, som Kroatien mäktade med ett litet tryck mot Danmarks mål. Kroatien hotade i den 84:e minuten med ett inlägg, där Perisic nickade en bit över mål, medan Rakitic sköt tätt utanför mål på övertid. Efter tre tilläggsminuter, så gick matchen till slut till förlängning.

Kroatien tryckte under förlängningen på för ett segermål och blev i den 114:e minuten tilldelat straff. Ante Rebic mötte en passning i djupled, blev fri framför mål och rundade Kasper Schmeichel för att sedan bli fälld av Jörgensen i straffområdet. Där och då såg Kroatien ut att vara klart för kvartsfinal, medan Jörgensen tycktes bli utvisad.

Jörgensen blev dock bara tilldelad gult kort och Modric missade straffen, där Schmeichel gick åt rätt håll och stod för en jätteräddning. Matchen gick därmed till straffläggning.

- Det var väldigt varmt och tufft att springa. Det var väldigt tufft för mig att missa straffen eftersom att jag lade ner hela morgonen till att läsa på om hur jag skulle göra för att göra mål på Schmeichel, säger Luka Modric enligt Fifas hemsida.

MÅL, Rakitic, 3-2, Kroatien

Kroatien vann till slut en jämn straffläggning efter en kylig straff av Ivan Rakitic och tog sig därmed vidare till kvartsfinal mot värdnationen Ryssland. Kroatien spelar nästa gång den 7 juli mot Ryssland på Fisht Stadium.

- Nu kan de gå iväg och vinna hela VM, det är känslan, säger C Mores expert Anders Andersson i TV4:s sändning.

- Det är ett tufft öde. Vi gjorde kanske vår bästa match i VM. Det är mycket av ett lotteri när det går till straffläggning. Det är små marginaler, säger Kjaer.

- Vi vinner tillsammans och förlorar tillsammans. Det räckte inte i dag och det får vi svälja, fortsätter han.

Kroatien: Subasic - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic - Rakitic, Brozovic - Rebic, Modric, Perisic - Mandzukic.

Danmark: Schmeichel, Kjaer, Knudsen, Christensen, Delaney, Eriksen, Braithwaite, Jörgensen, Dalsgaard, Poulsen, Cornelius.