TV: Mbappé stor hjälte i rysarmatchen mot Argentina: ”Har någon dominerat en VM-match mer?"

Fotbolls-VM 2022

Frankrike är klart för kvartsfinal efter 4-3-vinsten mot Argentina.
Tvåmålsskytten Kylian Mbappé blev stor hjälte.
- Vi visste att vi skulle kunna åstadkomma stora saker, säger Mbappé enligt Fifas hemsida.

Stormötet mellan Frankrike och Argentina sparkade igång åttondelsfinalerna i VM. Frankrike tog hem förstaplatsen i grupp C, utan att imponera nämnvärt. Argentina hade det svårare och behövde förlita sig på ett mål från Marcos Rojo i slutskedet mot Nigeria för att ta sig vidare.

Argentinas förbundskapten Jorge Sampaoli valde att lämna stjärntrion Sergio Agüero, Gonzalo Higauín och Paulo Dybala på bänken. I stället fick Cristian Pavón och Angel Di Maria chansen att flankera Lionel Messi från start.

Argentinas farhågor att Mbappés snabbhet skulle utgöra ett hot mot deras rätt så stabbiga backlinje skulle visa sig bli verklighet.

Antoine Griezmann hade en frispark i målramen redan i matchens inledning, efter att Javier Mascherano hamnat på efterkälken i en löpduell med Mbappé.

Och det var bara början.

Efter tio minuter kände Marcos Rojo sig tvungen att dra ner det 19-åriga underbarnet i straffområdet - och domaren pekade på straffpunkten. Griezmann gjorde som så många gånger förr, och förvaltade straffen på bästa sätt. 1-0 Frankrike.

Frankrike, med Mbappé i spetsen, fortsatte på det inslagna spåret och hade bud på fler mål. Men Argentina växte med uppgiften ju längre matchen led. Men det var varken Messi eller Di Maria utan Gabriel Mercado som fick till det första farliga inspelet. Men Frankrikes Umtiti såg till att chansen inte mynnade ut i något vidare farligt.

Men så kom då repliken.

Med fem minuter kvar av den första halvleken klippte Di Maria till från långt avstånd. Hugo Lloris sträckte ut sig till sin fulla kapacitet men kunde chanslöst se på när bollen borrade in sig intill hans vänsterstolpe. 1-1.

En underhållande första halvlek rundades av till tonerna av domare Alireza Faghani vissla. Men det var inget mot vad som komma skulle.

Andra halvlek hann knappt börja innan Mercado hade tryckt in 2-1 för Argentina - och fullbordat vändningen. Detta efter fint förarbete från Messi.

Ett par minuter drog VM-debuterande Benjamin Pavard till från långt håll. Skottet borrade sig in Armanis högra kryss, drömmålet var ett faktum - och Frankrike tillbaka in i matchen igen.

Men fransmännen var inte nöjda där. Bara ett par minuter senare tryckte Mbappé först in 3-2 och senare 4-2. Den senare efter en genial genomskärare från fyrtornet Olivier Girouds känsliga vänsterfot.

Argentina tryckte på och bytte in Sergio Agüero. Han skulle visserligen reducera till 4-3 men Argentina kom inte mycket närmare än så.

Mbappé byttes ut till stående ovationer.

- Frågan är om någon har dominerat en match som Mbappé i detta VM, frågar sig TV4:s expert Anders Andersson.

Resultatet innebär att Frankrike är vidare till kvartsfinal i VM, och kommer där att möta vinnaren i kvällens möte Uruguay-Portugal.

- Jag är väldigt glad och det är smickrande att vara den andra tonåringen (att göra två mål i en slutspelsmatch i VM) efter Pele, men låt oss sätta saker i ett sammanhang. Pele är på en helt annan nivå, men det är kul att jämföras med sådana människor, säger Mbappé enligt Fifas hemsida.

- Vi är nöjda. Jag hade en bra känsla och vi visste att vi skulle kunna åstadkomma stora saker, fortsätter han.

Frankrikes förbundskapten Didier Dechamps var också nöjd med segern.

- Det var en fantastisk mentalitet. Jag är väldigt stolt och glad för deras skull. De har förberett sig för det här i veckor och månader. Vi kunde inte bränna chansen och vi gjorde inte det heller, säger han under presskonferensen.

Frankrike: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kante - Mbappe - Griezmann, Matuidi - Giroud.

Argentina: Armani - Mercado, Otamendi, Rojo, Tagliafico - Banega, Pérez, Mascherano - Pavón, Messi, Di Maria.

Matchen visas på TV4 och streamas på CMore. Avspark: 16:00