TV: Ronaldo hattrickskytt - räddade Portugal sent i galet möte med Spanien

Fotbolls-VM 2022

Spanien har haft ett par turbulenta dagar fram till VM-premiären.
Men i kväll såg man ut att vara på väg mot en drömstart i mästerskapet mot Portugal - men en glödhet Cristiano Ronaldo räddade portugisisk poäng sent.
- Vi kämpade till slutet och trodde på det, säger Portugals förbundskapten Fernando Santos.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren. Kommentatorer: Chris Härenstam och Glenn Strömberg, SVT.

Spaniens VM-uppladdning har varit av den mer speciella sorten, då man så sent som i förrgår sparkade förbundskapten Julen Lopetegui efter att han skrivit på för att bli ny tränare i Real Madrid. Ny förbundskapten blev i stället Fernando Hierro - som kastades in i hetluften direkt med VM-premiär mot grannlandet Portugal i kväll.

Hierro fick knappast den start han hade hoppats på för sin förbundskaptenstid då Portugal fick straff redan efter några minuters spel sedan Cristiano Ronaldo fällts av Nacho Fernandez. Ronaldo tog själv hand om straffen, och satte den säkert i mål till 1-0 för Portugal.

Portugal inledde matchen starkt och hade ett par vassa kontringar där man var nära att få till riktigt heta lägen att öka ledningen.

I stället skulle Spanien svara. Atlético Madrid-anfallaren Diego Costa tog tillvara på en långboll och sköt 1-1 från utanför straffområdet i den 24:e minuten.

Minuten efter kvitteringsmålet var Spanien även nära att ta ledningen genom ett tungt skott av Isco som gick i nederkanten av ribban och ner på mållinjen.

Portugal skulle dock återta ledningen strax innan paus. Ronaldo fick till ett skott utanför straffområdet som närmast gick rätt på David De Gea i Spaniens mål - men Manchester United-målvakten lyckades inte styra bort bollen, som gick in i mål till 2-1 för Portugal.

Knappt tio minuter in i den andra halvleken skulle matchen få sin andra tvåmålsskytt, när Diego Costa tryckte in bollen i mål från nära håll framnickad av Sergio Busquets till 2-2.

Bara minuter efter kvitteringen skulle Spanien även ta ledningen. I den 58:e minuten fick Nacho Fernandez på en kanonträff på halvvolley utanför straffområdet som gick in i mål via stolpen till 3-2. Målet var Real Madrid-backens första någonsin i landslaget.

Spanien såg ut att vara på väg mot en seger, men med bara någon minut kvar av den ordinarie speltiden pangade Cristiano Ronaldo in sitt tredje mål för kvällen på en frispark.

- Vi kämpade till slutet och trodde på det. Vi ville inte ha ett kryss men allt som allt tycker jag att det var ett rättvist resultat, säger Portugals förbundskapten Fernando Santos efter matchen enligt BBC.

Real Madrid-stjärnans 3-3-mål blev också matchens sista, och lagen fick dela på poängen. Krysset gör att Iran toppar VM:s grupp B efter första omgången, då man tidigare i dag besegrade Marocko efter ett stopptidssjälvmål.

I nästa match ställs Spanien mot Iran, en match som spelas på onsdag. Portugal tar sig an Marocko i omgång två, även den matchen spelas på onsdag.

Lagens startelvor:

Portugal: Patricio - Soares, Fonté, Pepe, Guerreiro - Silva, Moutinho, Carvalho, Fernandes - Ronaldo, Guedes.

Spanien: De Gea - Nacho, Pique, Ramos, Alba - Busquets, Koke - Silva, Isco, Iniesta - Costa.