TV: Ryssland i praktiken klart för VM-slutspel – körde över Salahs Egypten

Ryssland är så gott som klart för VM-slutspel.
Värdnationen slog i kväll Mohamed Salahs Egypten med 3-1.
- Det känns bra, uppdraget slutfört, säger Rysslands förbundskapten Stanislav Tjertjesov efter matchen.

Se Egyptens självmål i spelaren ovan. Kommentatorer: David Fjäll och Markus Johannesson, SVT.

Ryssland inledde i torsdags sommarens världsmästerskap med att köra över Saudiarabrien med 5-0 inför ryske presidenten Vladimir Putins ögon på läktarplats på Luzjnikistadion i Moskva. Under tisdagskvällen var det dags för andra gruppspelsmatchen, den här gången mot Egypten och Mohamed Salah, som i kväll fick göra debut i VM.

Ryssland inledde matchen i högt tempo och hotade tidigt med ett par farliga avslut utifrån. Aleksandr Golovin, som senast stod för ett mål och två assist, var het med ett avslut tätt utanför mål, men fick den här gången vänta på att fira med sina ryska lagkamrater.

- Vill vill hålla det mellan oss (vad förbundskaptenen sade till spelarna i halvtid), men jag tog upp ett par punkter, säger Tjertjesov efter matchen.

- Jag sa att vi kan vinna och att vi skulle göra det, fortsätter förbundskaptenen.

Det var först i andra halvlek som ryssarna omsatte farliga chanser till nätrassel. Golovinhöll sig åter framme utanför straffområdet och matade in ett skott mot mål, där högerbacken Ahmed Fathi blev olycklig med en snedspark in i eget mål till rysk ledning.

I den 59:e minuten var det dags igen, men den här gången var det en annan huvudperson från premiärmatchen som klev fram - Denis Tjerysjev. Mittfältaren höll sig framme i straffområdet och stötte in 2-0 på pass av Mario Fernandes, som tog sig inåt plan från högerkanten och in i straffområdet.

Tre minuter senare fyllde Artem Dziuba på till 3-0 med ett distinkt avslut utifrån och plötsligt var det enbart mörker över det egyptiska lägret. Mohamed Salah blev fälld och tilldelad straff i slutskedet, där han var kylig och gjorde sitt första VM-mål i karriären, men mer än så blev det inte för hans Egypten den här gången.

Ryssland vann matchen med 3-1, klev upp i gruppledning på sex poäng och är nu närmast klart för åttondelsfinal. Om Uruguay tar poäng i morgon mot Saudiarabien i Rostov, så är Ryssland klart för slutspel, medan Egyptens VM-äventyr i sådana fall tar slut.

- Det känns bra såklart, uppdraget slutfört, säger Tjertjesov.

Se Egyptens självmål i spelaren ovan.

Rysslands startelva: Akinfejev - Fernandes, Kutepov, IgnasjevitjZjirkov - Gazinskij, Zobnin - Tjerysjev, Samedov, Golovin - Dziuba

Egyptens startelva: Elshenawy - Fathy, Gabr, Hegazy, Abdelshafy - Elneny, Hamed - Salah, Elsaid, Treziguet - Mohsen