TV: Umtiti nickade Frankrike till VM-final – Belgien utslaget

Frankrike slog Belgien med 1-0 och är klart för VM-final.
Samuel Umtiti frälste landslaget på nick efter hörna.
- Jag känner en stor stolthet, säger hjälten Umtiti enligt Reuters.

Se höjdpunkterna i spelaren. Kommentatorer: Chris Härenstam och Glenn Strömberg, SVT.

Frankrike klev i kväll in till semifinalen mot Belgien med en förändring i startelvan från mötet med Uruguay i kvartsfinalen i Ryssland. Blaise Matuidi, som i dag var tillbaka efter avstängning, fick spela från start i stället för Corentin Tolisso på mittfältet. Belgien gjorde i likhet med motståndet också en förändring, då Tottenham-stjärnan Mousa Dembele ersatte Thomas Meunier i startelvan.

Belgien inledde matchen i högt tempo och med stort bollinnehav. Chelsea-mittfältaren Eden Hazard var inledningsvis i händelsernas centrum med två farliga skott utifrån, men fick se ena skottet gå tätt utanför mål och andra via en försvarare över mål.

Men pressen mot franske målvakten Hugo Lloris tog inte slut där och då. Toby Alderweireld hotade i den 22:e minuten med ett skott från nära håll efter hörna och tvingade målvakten till en jätteräddning mellan stolparna. Frankrike var i brygga, men lyfte i stället i andra halvlek.

I den 51:e minuten visade Frankrike sig åter vara starkt på fasta situationer, precis som i kvartsfinalen, där Raphael Varane slog till med ett nickmål. Den här gången var det Barcelona-stjärnan Samuel Umtitis tur, då han nådde högst på hörna och nickade in bollen i mål till 1-0 och fransk ledning.

- Jag känner en stor stolthet. Vi jobbade hårt. Jag gjorde målet men vi levererade en bra match och jag är väldigt stolt över samtliga, säger Umtiti enligt Reuters.

Frankrike hade flera chanser för att utöka och slog i mitten av andra halvlek till med ett läckert anfall, där Matuidi först klackade fram Kylian Mbappé, som i sin tur klackade fram Olivier Giroud framför mål, men fick se anfallaren bränna målchansen.

Belgien tryckte i slutet av matchen på för ett kvitteringsmål, men var inte tillräckligt kliniskt i sista tredjedelen av planen och fick i slutändan lämna turneringen.

Frankrike besegrade Belgien med 1-0 och är därmed klart för VM-final. I morgon ställs England mot Kroatien i andra semifinalen, där vinnaren alltså möter Frankrike i finalen på söndag i Moskva. För Belgiens del väntar på lördag bronsmatch.

- Jag tycker att det kändes som en Atlético Madrid-match, vilket fick mig att känna mig som hemma. Det här var mitt stora mål i början av säsongen. Det är fantastiskt att få se så mycket glädje på Champs-Élysées. Vi hoppas på att ge mer av det på söndag, säger Antoine Griezmann till BeIN Sports.

Belgiens förbundskapten Roberto Martinez efter matchen:

- Det var en jämn och tajt match, som blev avgjord med lite tur framför mål. Jag tycker att spelarna hade en strålande attityd och vi kunde inte begära mer. Vi måste förstå att ett lag vinner och att ett förlorar och vi gjorde vad vi kunde, säger Belgiens förbundskapten Roberto Martinez efter matchen enligt BBC.

- Vi har en match kvar och jag vill se till att vi avslutar turneringen på ett bra sätt eftersom att spelarna inte förtjänar att lämna med en dålig eftersmak, fortsätter han.

Belgien: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Dembele, Fellaini, Witsel, Chadli - De Bruyne, Lukaku, Hazard

Frankrike: Lloris - Pavard, Umtiti, Varane, Hernandez - Kanté, Pogba - Mbappé, Griezmann, Matuidi - Giroud.