Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018

TV2 slår tillbaka mot Fifa - SvFF-basen lovar följa utvecklingen

Foto: Bildbyrån

Från vänster: SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson och Fifas mediechef Hans Hultman.

Det råder delade meningar om varför norska TV2 inledningsvis nekades tillträde till VM-lottningen.
Karl-Erik Nilsson lovar nu att Svenska Fotbollförbundet ska följa Ryssland och Fifas hantering av media.
- Jag hoppas innerligt att det var ett tekniskt fel som Fifa säger, kommenterar Nilsson för Fotbollskanalen.

Under torsdagen gick den norska tv-kanalen TV2, som tillsammans med NRK har sändningsrättigheterna till VM i Norge, ut med att man portats från VM-lottningen som ägde rum under fredagen. TV2-reportern Øystein Bogen, som nyligen rapporterat att chefen för Polisens säkerhetstjänst (PST) i Norge, Benedicte Bjørnland, varnar för rysk spionverksamhet på norsk mark fick inte hämta ut sin ackreditering inför evenemanget med hänvisning till säkerhetskäl. TV2 frågade då ackrediteringspersonal om det är FSB, Rysslands federala säkerhetstjänst, som ligger bakom det hela och fick svaret:

"Förmodligen".

Snabbt gick det danska fotbollsförbundet ut på Twitter och kallade uppgifterna för "ytterst oroande".

Men efter några om och men fick TV2 helt plötsligt ackreditering till VM-lottningen och när Fotbollskanalen pratade med Fifas mediechef Hans Hultman under fredagseftermiddagen hävdade han att TV2 missförstått situationen.

- Det är fel. Det var lite tekniska problem som gjorde att de inte kunde lösa sin ackreditering i går men det är fixat och de har fått den i dag, sa Hultman till Fotbollskanalen.

Så det hade ingenting att göra med, som de själva uppger, att man skulle rapporterat kritiskt om Ryssland och så vidare?
- Nej, inte vad vi i Fifa vet. Nu har ju inte vi hela ackrediteringssystemet, men från vår sida var de godkända hela vägen igenom.

Ryska myndigheter har, enligt TV2, listat Øystein Bogens rapportering om rysk spionverksamhet som "fake news" (falska nyheter) och Bogen själv ger inte mycket för Hans Hultmans förklaring till varför tv-kanalen först inte var välkommen till lottningen.

- Det Fifa säger stämmer inte överens med det som vi fick höra på ackrediteringscentret. Där sa de uttryckligen att vi inte kunde få en ackreditering eftersom vi inte hade godkänts av deras säkerhetskontroll som de trodde att FSB ansvarade för, säger Bogen till tipsbladet.dk.

- Våra källor inom Fifa bekräftade i går (läs under torsdagen) att det inte rörde sig om några tekniska problem med våra ackrediteringsförfrågningar utan att det handlar om en säkerhetsmyndighet som satte ner foten.

I våras rapporterades det om att Ryssland försökte sätta begränsningar på medier under för-VM. Den tyska tidningen Bild gick ut med vad man menade var kraven för att få ackreditering till evenemanget. I kraven stod bland annat att medierepresentanter ”bara får rapportera om Fifa Confederations Cup och relaterade event” och att man med en ackreditering bara får ”vara aktiv på platser där matcher spelas och i närliggande områden”. Tidningen kallade det hela för en "censurskandal".

När Fotbollskanalen träffade Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som även är Uefas förste vicepresident, efter fredagens representantskapsmöte (intervjun gjorde innan Øystein Bogen slog tillbaka mot Fifas version) hävdade han att han inte kände till uppgifterna om TV2 och VM-lottningen.

- Men är det så som de (TV2) beskriver det så är det synnerligen märkligt. Men jag behöver få mer information om det, sa Karl-Erik Nilsson då.

Fifa hävdar att det blivit ett "tekniskt fel".
- Det hoppas jag innerligt stämmer, och det vill jag ändå tro. Men jag har som sagt inte tagit del av de här uppgifterna.

- Det är otroligt viktigt för öppenheten och transparensen att media kan arbeta på ett schysst sätt. Det gäller att ha bevakning på de här frågorna.

Kommer ni följa hur Ryssland och Fifa hanterar media när det rör VM?
- Ja, det kan du vara säker på. Vi har en nära dialog med Fifa i många perspektiv så det är klart att vi kommer göra det, inte minst genom våra kompisar inom Uefa som sitter med de här frågorna. Det här handlar om det fria ordet och att media ska kunna arbeta på ett rimligt och bra sätt. Det är bra för alla och viktigt för fotbollen, säger Karl-Erik Nilsson.

Publicerad 2017-12-02 kl 08:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons