Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
22v

VM-GUIDE: Polen: "Bästa polska landslaget sedan 80-talet"

Foto: Bildbyrån.

För första gången på årtionden har Polen vågat drömma om att gå långt i ett VM-slutspel. Och med Bayern München-stjärnan Robert Lewandowski i spetsen är allting möjligt.
Här är guiden till Polen i VM 2018.

I samarbete med The Guardian och medier över hela världen presenterar Fotbollskanalen VM-länderna. Här är Polen.
Författare: Tomasz Wlodarczyk och Michal Gutka, Przeglad Sportowy.

Polen visade prov på en bländande offensiv i kvalspelet, men drogs likaså med en läckande defensiv. Landslagets förbundskapten Adam Nawalka har därför, likt han gjorde inför EM 2016 då laget enbart släppte in två mål under turneringens gång, valt att fokusera på att täta till i backlinjen.

Nawalka har gått från att ställa upp med 4-2-3-1- och 4-4-2-uppställning till att gå ner till en trebackslinje i en 3-4-3-formation. 60-årige Nawalka har varit tvetydlig kring hur laget kommer att formeras, och har poängterat att han kan komma att göra förändringar under matchens gång för att göra det svårare för motståndarna att förbereda sig.

- Vi vill testa nya saker och att få ut allt utav våra spelare, sade förbundskaptenen efter landslagssamlingen i november i förra året.

- Vi har tränat på att byta system under matchens gång så det kommer att fungera i VM.

Sedan dess har Polen träningsspelat mot Nigeria i en 1–0-förlust och gått segrande ur mötet med Sydkorea. Spelarna ser mer och mer bekväma ut i det nya systemet, men det finns fortfarande stora förbättringsmöjligheter.

Polen har två kvalificerade målvakter att välja bland – Wojciech Szczesny och Lukasz Fabianski. Oavsett vilken taktik som det nu blir är Kamil Glik och Michal Pazdan två säkra kort i backlinjen. I en fyrbackslinje är Dortmunds Lukasz Piszczek given till höger och Maciej Rybus, till vardags i Lokomotiv Moskva, till vänster. I en 3-4-3-formation lär Piszczek och Rybus gå över till att bli yttermittfältare.

Mittfältet är ett stort frågetecken för Polen. Ett landslag som tidigare saknat både det ena och andra har nu flera klasspelare att välja bland. Zielinski har en spelfördelande roll och bredvid honom kan Grzegorz Krychowiak, som har två skakiga säsonger bakom sig, komma att spela.

Landets stora stjärna, Robert Lewandowski, är såklart en nyckelspelare för Polen – men man ska inte glömma bort landets andra anfallsstjärna Arkadiusz Milik. Napoli-anfallaren, som tagit sig tillbaka från den allvarliga skada han ådrog sig i början av sin Serie A-sejour, är väldigt nyttig när han väl är i form.

Polen är ett av VM:s farligaste lag på fasta situationer och det vill man nu ta vara på; i kvalspelet gjorde man 12 mål på 10 matcher från fasta situationer. Man visade även prov på en livsfarlig kontringsfotboll och gjorde fem mål på det sättet – enbart Spanien och Serbien har ett bättre facit där.

Vem kan överraska i Polen?
Milik, som i våras kom tillbaka från karriärens andra allvarliga knäskada, arbetade mycket med sin överkropp under rehabiliteringsperioden och ser i dag starkare ut än på mycket länge. Nawalka ser honom en viktig pusselbit i sitt Polen och Milik kommer att få mycket utrymme när motståndare lägger sitt fokus på att neutralisera anfallskollegan Lewandowski.

Vem kan bli en besvikelse?
Michal Pazdan gjorde sig ett namn efter en rad starka insatser i EM 2016. Tillsammans med Glik visade han upp sina styrkor; Glik var backlinjens naturliga ledare och i bakgrunden stod Pazdan och sparkade bort allt som kom hans väg. Men han har haft svårt att hålla samma nivå i klubblaget sedan dess och till årets VM är han startelvans enda spelare som håller till i den inhemska – relativt svaga – ligan. Ett stort frågetecken för Polen.

Hur långt kan Polen gå?
Det finns stora förväntningar på Polen efter kvartsfinalplatsen från EM senast och den övertygande förstaplatsen i grupp E i kvalspelet till VM. Med fem poängs marginal tog man hem gruppen, och nu åker vad som otvivelaktigen är det bästa polska landslaget sedan 1980-talet till Ryssland med stora förhoppningar. Om saker och ting går som planerat tar man hem sin grupp – Polen, Senegal, Colombia och Japan – och det är minimikravet. Väl vidare från gruppen kan allting hända, men en kvartsfinal är väl realistiskt att sikta på.

Översättning av Joel Åberg.

Publicerad 2018-06-13 kl 14:56

Om guiden

I ett världsomspännande samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för alla länder i VM. France Football, Globo, El Pais och Blick är några av de medverkande medierna.

Annons
Annons
Annons