Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
31v

VM: Portugal: Silva "redo att axla Ronaldos mantel"

Foto: Bildbyrån

Bernardo Silva är en nyckelspelare i ett ambitiöst portugisiskt landslag.

Då, ratad för sin längd - i dag, en av Premier League-fotbollens klarast lysande stjärnor. 
Bernardo Silvas karriärsöden har, som för så många andra fysiskt sent utvecklade inom ungdomsidrotten, kantats av kommentarer att han skulle vara för liten för att bli något stort.

Vid sju års ålder började Bernardo Silva spela för Benfica, den klubb han höll på som ung. Visserligen en stor talang redan från tidig ålder, men portugisen ansågs inte tillräckligt kroppsligt utvecklad för att ha en chans att slå sig in i A-laget – och han lämnade så småningom huvudstaden vid 19 års ålder och med endast 31 minuters speltid under bältet.

Han inledde sin karriär som vänsterback i Benfica, men tog både ett och två steg upp i banan i den efterföljande sejouren i Monaco.

I dag ser vi tillbaka på vad som såg ut att bli ännu en i raden av karriärer som fallit offer för ungdomsfotbollens elitsatsande och systematiskt tidiga selekteringsprocesser, men som tog en helomvändning under förtroende från ett nytt ledarskap.

Han som en gång sågs vara för liten för att spela vänsterback i den portugisiska ligan är i dag är en världens mest lovande offensiva mittfältare och ses som David Silvas naturliga efterträdare i klubblaget - och Cristiano Ronaldos i landslaget.

Benficas akademichef under Silvas år i klubben, Nuno Gomes, har vid upprepade tillfällen berättat vilka problem och förutfattade meningar det fanns om Bernardo, trots att han ansågs "vara en av de mest talangfulla spelarna jag [Gomes] någonsin sett spela fotboll", enligt Sky Sports.

Vid 18 års ålder såg det äntligen ut som att Silva hade börjat växa ikapp sina lagkamrater.

Och det gav resultat.

Efter en stark säsong i Benficas B-lag ansågs han ha gjort sig förtjänt av att kallas upp till A-laget – och den efterföljande säsongen debuterade han i ett kort inhopp. Vad som då tydde vara början på ett framgångsrikt samarbete mynnade ut i tre kortare inhopp under Jorge Jesus ledning och Silva bestämde sig för att lämna klubben.

Silva såg ingen framtid i Benfica och kände sig inte uppskattad, så när Monaco, med den ungdomssatsande Leonardo Jardim i spetsen, visade intresse så "var det inte mycket att fundera över", sade Silva i en intervju med den franska tidningen L Équipe.

Övergångssumman landade visserligen på närmare 160 miljoner kronor (€15.75m), men i Benficakretsar insåg man direkt vilket misstag klubben hade begått. Klubbens supportrar var besvikna men förstod hur Silva resonerade. På senare år har han vid upprepade tillfällen

beskrivit hur gärna han ville slå igenom i Benfica och förverkliga sin dröm men att han tvingades "ta en annan väg" för att lyckas.

Via Monaco gick flyttlasset vidare till Manchester City, i en affär som har uppgetts vara värd närmare 500 miljoner kronor (£43.6m), och även om Silva inte har velat lova att han med säkerhet kommer att återvända till sin portugisiska hemvist har han uteslutit klubbens två rivaler, Porto och Sporting Lissabon. Enda gången han skulle kunna tänka sig att dra på sig ett grönt matchställ – Sporting Lissabons karaktäristiska färg – vore om han skulle spela för Rio Ave eller Moreirensa, sade han skrattandes.

Och det är sån han är: Otroligt talangfull och uppskattad, både för det han visar upp på planen men även för den lättsamma och skämtsamma inställningen vid sidan av. Via Manchester Citys officiella kanaler och spelarnas egna sociala medier har supportrarna fått ta del av livet inifrån träningsanläggningen och följa med på bortamatcher, och årets säsong har kantats av att Silva har blivit en skämtsam måltavla för uppsåt och gliringar från Citys spelare och ledare.

Så när det visade sig att Manchester City hade säkrat ligatiteln publicerade han ett meddelande att det nu fick vara nog med för att en "Premier League-mästare förtjänade bättre #JusticeForBernardo", ett inlägg som uppskattades av lagets spelare och supportrar.

Trots begränsad speltid under delar av sin debutsäsong i Premier League finns det inte längre några tvivel hur vital Bernardo Silva är - och kommer att bli i framtiden – för Manchester City. Pep Guardiola, Manchester Citys demontränare, hyllade sin adepts attityd och inställning så sent som i februari i år.

- När han har fått spela har han alltid spelat bra, och så länge jag bestämmer så kommer han att vara kvar här hos oss.

Från tv-soffan såg en pyjamasklädd Silva hur Manchester United kapitulerade i hemmamötet med West Brom, och innebar att Manchester City säkrade sin tredje ligatitel sedan 2012 och Silva sin andra ligatitel på lika många år.

I sommar väntar ett VM-slutspel för Silva – som både är redo att axla Ronaldos mantel i landslaget och är sugen att vinna något stort medPortugal, efter att en skada satte stopp för hans medverkan i det Portugal som vann EM 2016.

Publicerad 2018-06-12 kl 10:05

Om guiden

I ett världsomspännande samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för alla länder i VM. France Football, Globo, El Pais och Blick är några av de medverkande medierna.

Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons