Argentina vann första VM-guldet sedan 1986 - Messi blev historisk i dramat

Fotbolls-VM 2022

Argentina är världsmästare igen efter 36 års väntan.
Efter en superrysare mot Frankrike.
Lionel Messi blev både historisk och hjälte i finalen.
- Jag har drömt om det här länge, säger målvakten Emiliano Martinez enligt Sport.

4:54

Avbryt
Försök igen

Lionel Messi har under en stor del av sin karriär jämförs med Diego Maradona. Men 35-åringen från Rosario saknade ett VM-guld, en titel som Maradona ledde Argentina till år 1986.

Men nu, nu har storstjärnan äntligen brutit sin VM-förbannelse.

Messi, som blev den meste VM-spelaren genom tiderna när avsparken ljöd, visade också sig från sin bästa sida i finalen mot regerande världsmästarnationen Frankrike och han blev målskytt redan i den 20:e minuten. På straff.

Franske stjärnan Ousmane Dembele hamnade snett i en duell med Angel Di Maria och nuddade Juventus-spelarens ena ben med en liten, liten touch.

- Jag tycker det är straff. Den är klantig, klumpig. Det är inte den brutalaste. Dembele kommer fel och försöker reparera det. Han kommer åt Di Maria på bakhasorna. Den touchen är ett klassiskt krokben från skolgården. Det är straff, det ska vara straff, sa C Mores kommentator Kim Källström i TV4:s och C Mores sändning.

Från elva meter var Lionel Messi kylig och placerade in 1-0.

- Iskall. Han gör ett litet stopp för att se var Lloris tar vägen. Enkelt, enkelt. Väldigt välplacerat, sa C More-experten Hasse Backe.

Men Argentina nöjde sig inte med ett mål.

I den 34:e minuten kunde en fri Angel Di Maria skicka in 2-0 efter en blixtsnabb kontring. Lionel Messi drog upp anfallet genom att skarva till, Julian Alvarez. City-forwarden spelade på ett tillslag till Mac Allister som i sin tur hittade Angel Di Maria. Allting skedde på ett tillslag.

- Det är ruskigt. De spelar bort backlinjen fullständigt, sa Backe.

Frankrikes förbundskapten Diders Deschamps agerade genom att göra ett dubbelbyte i ren panik i den 41:a minuten. Olivier Giroud och Ousmane Dembele utgick, in kom Marcus Thuram och Randal Kolo Muani.

- Det var ingen nöjd Giroud som fick kliva av där, sa Backe och fortsatte:

- Det är ett svar direkt från Deschamps. Han är otroligt missnöjd.

Byten visade sig bli kloka, men det dröjde länge.

Ställningen var 2-0 i paus.

- Jag tycker att Messi har varit helt enorm, sa C More-experten Kim Källström.

Argentina kontrollerade tillställningen tills det återstod tio minuter av ordinarie tid. Då fixade Kolo Muani en straff som en blixt från klar himmel. Den förvaltade Kylian Mbappé på allra bästa sätt. 2-1.

Bara minuten senare slog PSG-stjärnan till igen efter läckert samspel med Marcus Thuram.

- Fullständigt ofattbart. Obegripligt. Men det här är varför vi älskar fotboll. Argentina har totaldominerat, sa Backe.

I förlängningen gjorde Lionel Messi 3-2 efter att Hugo Lloris lämnat en retur på ett avslut från Lautaro Martinez. Om det räckte för att fälla avgörandet? Nej.

Frankrike fick ytterligare en straff efter klockren hands på en argentinsk spelare. Från elva meter var Kylian Mbappé iskall och gjorde hattrick.

3-3 och matchen gick till straffar.

Där drog Argentina det längsta strået och vann Qatar-VM 2022 efter missar av Aurélien Tchouaméni och Kingsley Coman. Och Lionel Messi fick därmed sin efterlängtade VM-titel.

Målvaktshjälten Emiliano Martinez var i tårar efter matchen.

- Jag har drömt om det här länge, säger han enligt Sport och fortsätter:

- Jag kunde räddat den första straffen, men mitt agerande var inte tillräckligt bra. Sedan var jag rätt på det i de andra straffarna.

Kylian Mbappé å sin sida blev snuvad på världsmästartiteln och stjärnan fick tröst av franske presidenten Emmanuel Macron efter matchen.

VM-guldet var Argentinas tredje totalt (1978, 1986, 2022).

Argentina: E. Martínez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - Di Maria, De Paul, E. Fernández, MacAllister -  Messi, Álvarez.

Frankrike: Lloris - Koundé, Varane, Upamecano, Hernández - Tchouaméni, Rabiot - Dembélé, Griezmann, Mbappé - Giroud.