Brasilien utslaget ur VM - Kroatien vidare efter straffdrama

Fotbolls-VM 2022

Efter 1-1 i förlängningen krävdes straffar för att skilja Brasilien och Kroatien åt.
Väl där vann Kroatien och tog sig till semifinal efter att brassarna bränt två straffar.
- Brasilien-spelarna ligger i floder av tårar, säger Pat Nevin i BBC efter avgörandet.

3:28

Avbryt
Försök igen

Brasilien och Kroatien gjorde under fredagen upp i kvartsfinal i VM i Qatar. Brasilien vann sin grupp och körde sedan över Sydkorea i åttondelsfinal, medan Kroatien gick vidare som grupptvåa och slog ut Japan efter en straffrysare i första slutspelsrundan. Brasiliens förbundskapten Tite valde den här eftermiddagen att inte göra några förändringar i sin startelva i jämförelse med mötet med Sydkorea. Det innebar att Premier League-stjärnorna Gabriel Martinelli, Fred och Antony inleder vid sidan.

I Kroatiens startelva var det två förändringar från åttondelsfinalen, då Borna Sosa ersatte Borna Barisic i backlinjen, medan Mario Pasalic gick in i anfallet i stället för centertanken Bruno Petkovic, som startade mot Japan.

Det blev en tam inledning på kvartsfinalen. Inget lag fattade grepp om matchen och de farliga målchanserna uteblev helt.

Först i minut 13 bjöd Kroatien på matchens första heta anfall. Josip Juranovic tog en lång löpning från sin högerkant ner till brassarnas straffområde. Passningen gick in till Ivan Perisic som avslutade ofarligt och Alissón behövde aldrig rädda avslutet.

"Juranovic ser utmärkt ut på Kroatiens högerkant. Backen har tempot och dribblingskraften för att snabbt få upp sitt lag på planen", skriver Sky Sports Peter Smith.

Men efter en sval inledning slog Brasilien plötsligt till med ett dubbelanfall. Vinicius Junior dribblade i straffområdet och avslutade. Men skottet fastnade hos Josko Gvardiol i den Kroatiske backlinjen. Det andra anfallet stod Neymar för. Även han trixade själv i straffområdet - men stjärnan avslutade i stället i famnen på Dominik Livakovic.

För några minuter såg det ut som att Brasilien var på väg att skruva upp tempot, men det avtog snabbt och Kroatien hade inte några problem att kontrollera världsettan.

I den andra halvleken inledde Brasilien i ett betydligt högre tempo än i första halvlek. På tio minuter hade Brassarna lyckats med två anfall som båda var farliga än något vi fick se i första halvlek. Firma Neymar och Vinicius Junior var nära att såra Kroatien. Så blev det inte. I stället var kroaterna heta på de snabba omställningarna.

Men den relativt händelserika inledningen av andra halvlek svalnade åter och i minut 56 gjorde Brasilien sitt första byte. Ut gick Raphinha och ersattes av Antony. Senare fick även Vinicius Junior tacka för sig, han ersattes av Rodrygo.

Efter drygt 65 minuter var Lucas Paquetá nära att ge Brasilien ledningen. Det var rörigt i straffområdet när mittfältaren hittade ett avslut. Men Livakovic boxade undan bollen.

Det gick snabbt när Brasilien anföll, men Livakovic var med på noterna.

"Alisson har inte haft någonting att göra i Brasiliens mål men hans motspelare Livakovic har varit vass. Han har gjort sex räddningar i kväll", skriver Peter Smith.

Livakovic sex räddningar när drygt 70 minuter hade passerat var fler än vad Alisson hade gjort under hela mästerskapet, fem stycken och när 90 minuter hade passerat hade Livakovic gjort nio räddningar, fler än någon annan spelare i den här VM-turneringen så här långt.

Inget av lagen lyckades avgöra matchen på ordinarie tid och matchen tvingades till förlängning.

"De brasilianska spelarna ser frustrerade ut. Det finns nästan en rädsla för att de skulle kunna förlora matchen", skriver BBC:s Pat Nevin.

I matchminut 106 klev Neymar fram och gav Brasilien ledningen, han rundade Livakovic och satte upp bollen högt upp i nättaket.

Ett mål som utöver att han gav Brasilien ledningen betyder att han tangerade Pelés antal mål för Brasilien. Båda spelarna har nu gjort 77.¨

"Sensationellt mål av Brasilien. 'Neymarvellous'", skriver Gary Lineker på Twitter.

Tidigare Arsenal och England-försvararen Alex Scott hyllade också målet:

- Neymar producerade magi. Av alla spelare, var det tvunget att vara han, säger hon i BBC.

Men det sista ordet var inte sagt i den här kvartsfinalen. Kroatien skulle ta sig tillbaka. Mislav Orsic hittade in till Bruno Petkovic som överlistade Alisson via en touch på Marquinhos.

- Otroligt, var kom det i från?, ställer sig Sky Sports reporter Peter Smith frågandes efter målet.

Ett mål som tog matchen till straffläggning.

Miss. Marquinhos, Brasilien.

Dubbla missar för Brasilien i straffläggningen innebar att Kroatien är klart för semifinal och Brasilien i sin tur är utslaget.

Förre skotska landslagsmannen Pat Nevin lider med Marquinhos.

- Marquinhos kommer aldrig glömma det där ögonblicket för resten av hans liv. Brasilien-spelarna ligger i floder av tårar, säger han i BBC.

Sky Sports Peter Smith ifrågasätter varför Neymar inte tog någon straff.

- Brasiliens stjärna skakar på huvudet. Han kan inte tro det. Hans briljanta mål var på väg att skicka de vidare. Men vart var han någonstans i straffläggningen? Antagligen ville han ta straff nummer fem för Brasilien, men då var det redan över.

Kroatien: Livakovic - Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modric, Brozovic, Kovacic - Pasalic, Kramaric, Perisic.

Brasilien: Alisson - Militão, Marquinhos, Silva, Danilo - Casemiro, Paquetá - Raphinha, Neymar, Vinícius Junior - Richarlison.