Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästarbetare i Qatar: "Har ingen frihet"

Fotbolls-VM 2022

DOHA. Arbets- och levnadsvillkoren för gästarbetare i Qatar kritiseras hårt av Amnesty.
Nu har Fotbollskanalen träffat några av arbetarna i landet.
- De har ingen frihet, säger "Jessie".
- Jag gör det här för mina barns framtid, berättar "José".

4:26
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TV4

OBS! Artikeln publicerades ursprungligen den 22 november 2021. Fotbollskanalen uppmärksammar den igen i samband med starten av VM.


Två miljoner gästarbetare. Tusentals av dem har dött sedan VM tilldelades landet, även om inte alla har jobbat med turneringens arenor. Qatar är under tryck med ett år kvar till det starkt kritiserade slutspelet.

Just nu är Fotbollskanalen på plats i huvudstaden Doha och har träffat flera gästarbetare, som av rädsla för konsekvenser vill vara anonyma när de intervjuas.

45-årige "José" berättar att han jobbar tio timmar om dagen, sex dagar i veckan. Och han betalar 3300 kronor i månaden för att dela en sliten lägenhet med åtta andra personer. Men även om hans förhållanden är tuffa är han glad över att fått chansen att komma till Qatar för att arbeta. I hans hemland skulle han bara kunna tjäna omkring hälften av det han gör i VM-landet.

Annons

- Jag hade tur som fick möjligheten. Inkomsterna här är helt annorlunda jämfört med hemma, säger "José".

Han har inte träffat sina barn på fem år.

- Det är ledsamt, men jag gör det här för deras framtid. Jag är redan gammal, jag är redan färdig. Jag försöker skapa en bättre framtid för mina barn. Jag vill inte att de ska behöva drabbas av samma öde som jag.  

Frågan om nationsförbund borde bojkotta VM i Qatar har diskuterats mer och mer ju närmare mästerskapet kommer. Vad gästarbetarna själva tycker? "José" är kluven, men lutar mot att han är för en bojkott.

Tycker du att Sverige borde spela VM (om de kvalificerar sig)?
- Det är en 50/50-fråga. Min personliga åsikt är att de nog inte borde spela. Inte om man tänker på hur arbetarna här har det, säger han.

Svenska Fotbollförbundet tror inte att bojkott är rätt väg att gå. Man vill istället påverka situationen på plats i Qatar.

Annons

Villkoren för gästarbetarna som jobbar med själva VM-arenorna är bättre än för många andra, som exempelvis de som jobbar hemma hos familjer. Fotbollskanalen har träffat "Jessie", som i Qatar tjänar fyra gånger så mycket som i sitt hemland men som berättar om kollegor som har det väldigt tufft.

- De har inte rättigheterna som de har rätt till. De både arbetar och bor hos familjen. Varje gång de vill gå ut eller köpa något så måste de be arbetsgivaren om lov. De får inte ledigt, de får inte ha någon mobil, de får inte tala med folk från andra länder. De har ingen frihet, säger hon.

Azfar Khan jobbade som rådgivare åt FN-organet ILO fram till 2014 då man granskade Qatar, men efter att ha presenterat kritik kring att för lite hände i landet förflyttades han. Han anser att förbättringarna i landet uteblivit i stor utsträckning.

Annons

- Många organisationer arbetade med Qatars regering för att försöka förbättra arbetsvillkoren. Men inget tycks ha hänt. Vad vi har sett i Qatar är att de infört en del lagar under den senaste tiden men det är bristfälliga och Amnestys senaste rapport visar att de inte fungerar, säger Khan till Fotbollskanalen. 

Ja, människorättsorganisationen Amnesty slog i förra veckan fast att arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar inte förbättrats trots flera reformer i landet. Snarare har utvecklingen gått bakåt.

Tidigare har Amnesty kritiserat Qatar för att man rutinmässigt klassar gästarbetares dödsfall som "naturliga" istället för att utreda dödsorsaken.

I den nya rapporten framgår det att arbetsgivare i praktiken fortfarande hindrar arbetare från att byta jobb och att problem med löner som inte betalas ut i tid - eller inte alls - fortsatt existerar. Därför har Amnesty uppmanat qatariska myndigheter att vidta brådskande åtgärder. 

Annons

- Klockan tickar men det är inte för sent att förvalda bläcket på pappret till verklig handling. Nu är det dags för Qatars myndigheter att vara modiga och fullt ut omfamna sitt program för arbetsreformer, sa Amnestys Mark Dummett i ett pressmeddelande när rapporten släpptes.

- Alla framsteg som hittills har gjorts kommer att vara bortkastade om Qatar nöjer sig med en svag implementering av politiken och misslyckas med att ställa missbrukande arbetsgivare till svars.

Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir. I landet är homosexualitet förbjudet, pressfriheten ytterst begränsad och landet tillämpar spö- och dödsstraff. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i Qatar diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer.


OBS! Artikeln publicerades ursprungligen den 22 november 2021. Fotbollskanalen uppmärksammar den igen i samband med starten av VM.

Annons
Publicerad 2022-11-20 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto