TV: Ghana vann måstematchen mot Sydkorea - Kudus historisk med två mål

Fotbolls-VM 2022

Ghana hade inte råd att förlora mot Sydkorea i VM - då skulle man åkt ur mästerskapet.
Men matchen slutade 3-2 - till Ghana.

Se när Kudus ger Ghana ledningen i spelaren ovan.

Gahna gör 1-0 efter lyckad frisparksvariant

På måndagen ställdes Sydkorea mot Ghana i den andra VM-matchen.

Son Heung-mins Sydkorea kom från en 0-0-match mot Uruguay i premiären. Ghana förlorade med 3-2 mot Portugal. Ghana behövde således vinna mot Sydkorea för att inte åka ur mästerskapet.

I inledningen av matchen lyckades Sydkorea behålla bollen mycket inom laget. När klockan hade passerat 13 minuter hade Sydkorea redan fått fem hörnor. De slogs av lagets stora stjärna och lagkapten Son Heung-min. Men hörnorna förblev ofarliga och man fick aldrig någon utdelning.

Trots sydkoreas dominans var man inte tillräckligt farligt i avsluten - och i stället var det Gahna som tog ledningen. De fick frispark och både Joradn Ayew och Mohammed Kudus klev fram till bollen. En variant där Kudus låtsades slå frisparken men Ayew skickade i väg bollen. Efter lite stök i straffområdet petade Mohammde Salisu in 1-0.

- Det blev ju en lyckad variant trots att det såg ut som att de inte var överens om vem som skulle slå frisparken - det såg ut som att de tjafsade, säger Lasse Granqvist i sändningen.

- Det är en smart variant. Första läget gör att Sydkorea börjar röra på sig, säger Hanna Marklund.

Och ledningsmålet gav Ghana energi som skulle räcka till en utökning. Tio minuter efter 1-0-målet skickade Jordan Ayew upp bollen till en omarkerad Mohammed Kudus som tryckte dit 2-0 med huvudet. Det stod sig halvleken ut.

I den andra halvleken tog matchen en vändning. Sydkorea började direkt trycka på för reducering - och i minut 58 var 1-2 ett faktum. Jo Gue-sung assisterades av Lee Kang-in. Tre minuter senare var samma Gue-sung framme igen och satte kvitteringsmålet, 2-2.

Men ställningen stod sig inte länge. I minut 68 var 2-0-skytten Mohammed Kudus, som spelar i Ajax, framme igen. Då blev han historisk eftersom han är Ghanas första spelare någonsin att göra två mål i VM.

- Omarkerad i bortre delen av det sydkoreanska straffområdet och matchen vänder - igen, säger Granqvist.

Vicki Blommé i VM-studion:

- Han är matchens spelare. Det är en härlig spelare att titta på, det kan hända vad som helst. Han bryter mönstret och visar vägen med sin teknik och effektivitet.

Med tio minuters tilläggstid var känslan att en kvittering kunde komma. Sydkorea tryckte på med Son i spetsen men Ghana lyckades hålla undan och Lawrence Ati Zigi stod för flera avgörande räddningar.

Det sista som hände var att Sydkorea gick miste om en hörna när matchen blåstes av. Då blev förbundskapten Paulo Bento rasande och fick syna det röda kortet.

Sydkorea: Seung-gyu, Jin-su, Min-jae, Woo-young, In-beom, Heung-min, Gue-sung, Moon-hwan, Young-gwon, Chang-hoon, Woo-yeung

Ghana: Zigi, Lamptey, Salisu, Partey, J Ayew, A Ayew, Mensah, Amartey, Williams, Kudus, Abdul Samed