Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Andersson vill ha bort Infantino: "Det är inte klokt"

Fotbolls-VM 2022

Fifa har fått skarp kritik under Qatar-VM.
Nu ger Sveriges förbundskapten Janne Andersson sin syn på alla turer - och är tydlig med att han vill ha bort Fifa-presidenten Gianni Infantino.
- Enligt mina värderingar är det inte klokt att han får sitta och bestämma, säger Andersson i TV4:s VM-studio. 

1:50
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se intervjun med Janne Andersson i spelaren ovan.

Qatar är i år värd för VM, och har i flera år fått skarp kritik med anledning av landets kränkningar av mänskliga rättigheter, och behandling av migrantarbetare (runt två miljoner stycken). Det har kommit rapporter om horribla arbetsförhållanden och att tusentals har dött, även om inte alla jobbat med landets nya VM-arenor.

Samtidigt har det stormat under mästerskapet, då Fifas president Gianni Infantino nyligen höll en timmes lång monolog där han bland annat försvarade Qatar som värdnation, anklagade Europa och västvärlden för hyckleri, samt berättade att han själv kände sig homosexuell och som en migrantarbetare.

ANNONS

Vidare har även Fifa stoppat flera europeiska landslag från att bära "OneLove"-kaptensbindlar under VM. Flera nationer övervägde länge att trotsa förbudet, men efter hot om sportsliga konsekvenser valde samtliga att avstå.

Under torsdagskvällen gästar Janne Andersson TV4:s VM-studio och berättar att han blivit både "förbannad och bekymrad" med anledning av vissa saker som dykt upp under VM. 

- Man blir både förbannad och bekymrad för fotbollen, säger förbundskaptenen i VM-studion och utvecklar:

- Det kan låta löjligt, men det är ytterligare tecken på att det är åt helvete att VM går där. Det som jag kan tycka är irriterande är att världen inte reagerat tidigare. Vi har vetat om det här massvis av år, och det är väldigt få som reagerat. Om man hade reagerat kraftfullt tidigare hade man kanske kunnat ändra beslutet. Jag är kanske naiv om jag tror det, men det kan inte gå till så här. Så här får det inte vara. 

ANNONS

På frågan hur Andersson tycker att Sverige kan agera är svaret:

- Svenska Fotbollförbundet har faktiskt agerat ett antal år på sitt sätt, men vi är en liten nation i världen och vi har försökt påverka på olika sätt. Jag vet inte hur stor påverkan varit, men Sverige har varit ganska tydligt fotbollsmässigt. 

Andersson är samtidigt rejält kritisk mot Gianni Infantino. 

- Man måste ifrågasätta en sådan som Infantino. Ska han få fortsätta leda det här med de uttalandena och på det sättet han agerar? Vill vi ha det så? Nu är problemet hur världen står med 220 nationer eller vad det är. Enligt mina värderingar är det inte klokt att han får sitta och bestämma. 

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson gav under onsdagen besked om att förbundet inte hade stöttat Infantino vid en omröstning i går. Däremot är det inte klart hur förbundet gör vid kongressen i mars nästa år. Oavsett kommer Infantino väljas om som president, då det inte finns någon motkandidat. 

ANNONS

- Jag har hållit på med fotboll i många år, älskar sporten fotboll, och har följt spelare och lag i många år. Att följa det här på det här sättet är inte okej. Jag blir ännu mer irriterad över att vi, som inte tycker det är okej, inte har agerat tidigare. Nu gäller det att få stopp på det här, och det här med Infantino är oerhört fascinerande - om han är helt solklar redan nu att sitta nästa period. Det är obegripligt för mig. 

Danmarks och Tysklands fotbollsförbund har sedan tidigare meddelat att de inte kommer stödja Infantino vid kongressen nästa år. 

Publicerad 2022-11-24 kl 19:29

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto