Mot Qatar slog han till med sitt tredje mål i turneringen.

Höjdpunkter: Planenlig seger för Nederländerna mot Qatar
Cody Gakpo slår till igen - ger Nederländerna ledningen
0:58
Nederländerna utökar till 2-0
1:59
Berghuis 3-0-mål döms bort efter VAR-beslut

Nederländerna ställdes mot Qatar på tisdagskvällen. Gruppettan mot jumbon. Sedan tidigare stod det klart att värdnationen Qatar redan är utslaget ur mästerskapet. Samtidigt hade Nederländerna drömläge att ta sig till åttondelsfinal eftersom det bara behövdes en poäng.

Förbundskapten Louis van Gaal valde att peta Matthijs de Ligt för andra matchen i rad. I stället får Ajax-stjärnan Justin Timber chansen från start. Även Memphis Depay tar plats i startelvan.

Nederländerna inledde starkt och radade upp ett par halvchanser där Depay tidigt försökte visa att Cody Gakpo inte är den enda som kan leverera offensivt. Inga klara målchanser efter första 20 minutrarna där lagen lyckades skrapa ihop ett varsitt skott på mål.

Efter 26 minuter bröts dödläget. Och det var succémannen Cody Gakpo som klev fram igen och slog till med sitt tredje mål i turneringen. 23-åringen avancerade med full fart mot Qatars backlinke och fick till ett valplacerat lågt skott, utom räckhåll för Barsham i Qatar-målet.

Fullträffen gör att han går upp jämsides med Enner Valencia och Kylian Mbappé i skytteligatoppen. Gakpo blev i och med målet också historisk då han är den första nederländaren som gjort mål i sina tre första VM-matcher, enligt OptaJoe.

"Han äger detta VM", skrev CBS Sports-journalisten Ben Jacobs på Twitter.

Samtidigt kommer rapporter från nederländska NOS om att Manchester United närmar sig 23-åringen och att klubben kommer göra ett värvningsförsök redan i januari. Han ska, enligt uppgifterna, ses som den perfekta ersättaren till Cristiano Ronaldo.

VM-succén hyllades i TV4 och C Mores studio i paus:

- Han har en otroligt stor repertoar, sa Mikael Lustig.

Siavoush Fallahi fyllde i:

- Han fortsätter på sin trend, en enorm poängsspelare. PSV gottar sig nog just nu när de tänker på hur mycket de kan sälja honom för.

Andra halvlek rivstartade när Frenkie de Jong utökade ledningen i den 49:e minuten efter att ha hållit sig framme på Memphis Depays retur. Ett mål där Qatars försvarsspel ifrågasattes:

- Alldeles, alldeles för lätt för Nederländerna. Depay sätts under noll press för att få i väg sitt skott men det är inte den värsta delen. Qatars försvarare såg bara på när de Jong sprang förbi dem alla för att trycka in returen, sa Sky Sports Sam Blitz.

Steven Berghuis trodde sedan att han, en minut efter sitt inhopp, hade rullat in spiken i kistan i matchminut 68 men målet dömdes bort efter VAR-beslut. Detta då bollen tog på Cody Gakpos arm i upprinnelsen till målet.

2-0 stod sig matchen ut och Nederländerna tar sig därmed vidare till åttondelsfinal som gruppsegrare A medan värdnationen Qatar slutar sist på 0 inspelade poäng.

- Du börjar fråga dig själv vad Qatar egentligen har tillfört i den här turneringen, sa Sky Sports Sam Blitz.

Segern innebär att Nederländerna ställs mot tvåan i grupp B, innehållande England, Iran, USA och Wales. Nederländerna får sällskap av Senegal i slutspelet i och med landets dramatiska seger mot Ecuador.

Nederländerna: Noppert - Timber, Van Dijk, Aké - Dumfries, De Roon, De Jong, Blind - Klaassen - Gakpo, Depay.

Qatar: Barsham - Mohamad, Carvalho, Khoukhi, Hassan, Ahmed - Al-Haydos, Madibo, Hatem - Ali, Afif.