TV: Ronaldo snuvad på mål efter förvirring - Fernandes sköt Portugal till slutspel

Fotbolls-VM 2022

Portugal besegrade Uruguay med 2-0 och är klart för slutspel i VM.
Cristiano Ronaldo trodde han gjort sitt 119 landslagsmål, men efter stor förvirring tilldelades det Bruno Fernandes.
"Lycka till den Fifa-anställde som ska kliva in i omklädningsrummet senare och berätta för Cristiano Ronaldo att han inte får målet", skriver BBC:s Ian Dennis.

1:27

Det var ett stärkt Portugal med en premiärseger i ryggen (3-2 mot Ghana) som under måndagen ställdes mot Uruguay, som i sin tur "bara" fick med sig ett kryss mot Sydkorea i premiären, i VM-gruppspelets andra omgång.

Portugal fick då klara sig utan Danilo Pereira, som har brutit tre revben och missar matchen. Förbundskapten Fernando Santos valde att ersätta PSG-kuggen med veteranen Pepe, 39. I övrigt valde han att göra två förändringar i elvan: Nuno Santos och Willian Carvalho ersatte Raphaël Guerreiro och Otávio.

Samtidigt, i Uruguay petades Luis Suaréz till förmån för Edinson Cavani, som bildade forwardspar med Liverpool-anfallaren Darwin Núñez.

När matchen gick av stapeln hade Portugal ett väldigt dominant bollinnehav. Med 20 minuter spelat hade de haft 75 procent av bollinnehavet och haft fem målchanser, kontra Uruguays 25 procents bollinnehav och två målchanser. Men inget av lagen skapade någon klar målchans.

Matchens första stora målchans kom i 32 minuter när Tottenham-mittfältaren Rodrigo Bentancur dribblade sig igenom både mittfält och försvarslinjen hos Portugal. Till slut kom han en mot en med Diogo Costa men kunde inte överlista Porto-målvakten, som avvärjde med en läcker räddning.

- Herregud, det där hade varit ett speciellt mål. Han hade tagit sig förbi tre spelare med avslutet är riktigt svagt. Runda målvakten där och skriv in dig i historien genom att av de vackraste målen i tävlingens historia, skriver Sky Sports Adam Bate.

Sedan dök han upp som så många gånger förr, Cristiano Ronaldo. Tio minuter in i den andra halvleken mötte 37-åringen upp ett inlägg från Bruno Fernandes i Uruguays straffområde och skarvade in 1-0 till Portugal med sitt 119 landslagsmål i karriären.

Trodde han. Efter reprisbilderna blev många osäkra, var Ronaldo verkligen på bollen eller var det Fernandes inlägg som gick rakt i mål?

"Väldigt lite tecken på att Ronaldo får en touch på den där bollen. Tittar om det flera gånger. Kanske med ett hårstrå? Fantastisk löpning, dock, och jag förstår varför han tar det", skriver Sky Sports Adam Bate.

Och det visade sig att det var Bruno Fernandes var sist på bollen. För kort därefter så gav Fifa honom målet på sin officiella hemsida - men likväl var det 1-0 till Portugal.

"Lycka till den Fifa-anställde som ska kliva in i omklädningsrummet senare och berätta för Cristiano Ronaldo att han inte får målet. Bruno Fernandes har tillskrivits målet", skriver BBC:s Ian Dennis.

Med 15 minuter kvar av ordinarie tid kom Uruguay nära en kvittering. Maximiliano Gómez, som ersatt Núñez bara någon minut tidigare, drog till med ett tungt skott från straffområdeskanten - men hade inte marginalerna på sin sida. Skottet gick stenhårt i stolpen och sedan ut. Någon minut senare var inbytte Luis Suárez även han nära ett kvitteringsmål, men skottet avslutet precis utanför den vänstra stolpen.

I stället fick Portugal straff i den 90:e minuten. José Maria Giménez fick ett skott på armen i samband med att han kastade sig för blockera skottet. Efter VAR-granskning tilldelades straffen och Bruno Fernandes förvaltade den säkert till 2-0.

Beslutet att tilldöma straff kritiserades hårt av SVT:s expert, tidigare Fifa-domaren Jonas Eriksson, som inte ansåg att det var helt felaktigt.

- Jag tycker att handen måste ta vägen någonstans när man ska glidtackla. Instruktionerna är tydliga att när handen är rakt ner mot backen, vertikal för att stödja sig, då ska man inte straffas. Det här är helt fel enligt mig, det ska inte vara straffspark, säger Eriksson i SVT:s sändning.

Resultatet stod sig därefter och europamästaren från 2016 vann matchen med 2-0. De tre poängen innebär att man är klart för slutspel, och vid en poäng i sista gruppspelsmatchen mot Sydkorea har man även säkrat platsen som gruppetta.

- Bra match, väldigt tuff match. Uruguay är ett duktigt lag, väldigt aggressiva och väldigt kompakta. De förändrade sin formation för att spela mot oss också, de spelade med en fembackslinje och gjorde det ännu svårare för oss att göra mål. Men vi genomförde en riktigt bra match, säger Rúben Neves till SVT efter matchen och fortsätter förklara hur det känns att ha säkrat en slutspelsplats:

- Det är fantastiskt (att få fortsätta spela vidare i turneringen), ett mål som är uppnåt. Men som jag sagt tidigare är det fortfarande en gruppspelsmatch kvar att spela. Nu har vi ytterligare ett mål att uppnå och det är att vinna gruppen, för att göra det måste vi spela i vår bästa form nästa match.

Uguruay, i sin tur, är illa ute. Med en match kvar ligger man sist i gruppen när man ska möta Ghana i den sista gruppspelsmatchen. För att de ska ta sig vidare måste de besegra Ghana samtidigt som Sydkorea tappar poäng mot Portugal.

Portugal: Costa - Cancelo, Dias, Pepe, Mendes - Carvalho, Neves - Silva, Fernandes, Félix - Ronaldo

Uruguay: Rochet - Coátes, Godín, Giménez - Varela, Valverde, Vecino, Bentancur, Olivera - Cavani, Núñez.