Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

VM-KVAL

Granqvist trivs med Lindelöf: "Behöver knappt prata längre"

Foto: Scanpix

Försök igen

Sex landskamper och några enskilda, taktiska diskussioner.
Nu är kommunikationen mellan Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist näst intill ordlös.
- Vi behöver knappt prata längre, säger Granqvist om sin nye vapendragare.

Att hitta den sista pusselbiten till den svenska landslagsbacklinjen har inte varit ett helt enkelt uppdrag. Den före detta förbundskaptenen Erik Hamrén lyckades under sin sista tid som förbundskapten finna en matchning till Andreas Granqvist. Victor Nilsson Lindelöf har sedan EM-slutspelet, trots att han fick vikariera som högerback i två matcher, varit mer eller mindre självskriven intill Granqvist.

Även om spelare som Filip Helander och Pontus Jansson knackar på dörren ökade Västerås-sonens startchanser markant när Erik Johansson överraskande meddelade att han skulle lägga skorna på hyllan. 

Nu har firma Granqvist/Nilsson Lindelöf startat sex landskamper ihop som mittbackar. Och det börjar märkas.

- Han vet vad jag kan och jag vet vad han kan. Vi har gjort det bra och jag trivs otroligt bra med honom, säger Granqvist och fortsätter:

- Vi läser av varandra på ett bra sätt eftersom vi fått spela mer och mer ihop. Vi behöver knappt prata längre. Vi vet hur vi ska agera och det är otroligt viktigt som mittbackar, för mot bra lag kan det gå otroligt snabbt. 

Nu har ni spelat ihop ett par matcher och han har fått mycket beröm. Behöver du ta ner honom?
- Så brukar det vara ibland, skrattar Granqvist. Han lyssnar inte så mycket, jag läser inte så mycket. Victor vet vad han kan göra och vad han behöver göra. 

En annan anledning till framgången är att mittbackarna pratat en hel del taktik med varandra.

- Ja, det är mycket kommunikation innan matcherna också. Framför allt på den första samlingen. Då var det mycket teori, framför allt från Janne (Andersson), men även bland spelarna så att vi skulle få ihop allt på så kort tid. 

- Man går igenom saker som vad jag föredrar och vad han föredrar. Sen hittar man en mix. Vi är överens om det mesta och vill gärna försvara på samma sätt. Det är ett modernare försvarsspel där man ska våga kliva högt. Och när den ene gör det ska den andre täcka ytan. Man ska inte säga att vi chansar, men vi hjälper mittfältet lite mer och försöker göra det tajt. Förut låg vi kvar i samma försvarslinje och man fick inte lämna linjen. Där är vi mer moderna.

Var det mer noggrant att hålla linjen under Hamrén?
- Nja, kanske i början. Jag känner för egen del att jag inte fick ut samma spel i början. Då var jag passiv och låg kvar. Tycker själv att jag lyckades ändra det i slutet och då fick jag mer framgång i landslaget. Man får rätt sig efter landslagets spel, så klart. Men det man gör bra i klubblaget ska man försöka få in i landslaget också. Nu har vi friheten att agera på samma sätt som i klubblaget.

Att man bygger ett lag bakifrån är en sliten idrottsklyscha. För Andreas Granqvist är det en devis att följa.

- Att ha trygghet i försvarsspelet är en nyckel. Att sätta det och sen skapa chanser.

Se en tv-intervju med Granqvist från lördagen i spelaren ovan.

Publicerad 2016-10-08 kl 20:37
VM-KVAL

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER