Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
2:16

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Bosniens match mot Ukraina ovan.

Kaos hotar Bosnien - nu ska MFF-spelarna kvala: "Där för att spela fotboll"

2v

MALMÖ. Bosnien-Hercegovinas landslag har efter två svåra år chansen att säkra playoff till VM.
Samtidigt hotar politiska krafter att slita sönder landet.
- Jag har läst lite grann och det är egentligen inget jag kan stå och prata om, säger mittfältaren Adi Nalic.  

Avgörandet i den europeiska VM-kvalgruppen D ligger framför Bosnien-Hercegovina. Förra hösten föll landslaget i playoff-semifinalen till sommarens EM mot Nordirland, och det skulle gå ytterligare ett år innan Bosnien-Hercegovina vann en tävlingslandskamp igen.  

Då hade laget gått segerlöst i nästan två år, men 2-0-vinsten borta mot Kazakstan i oktober bröt sviten och följdes upp med en stark poäng i Ukraina. Mer krävdes inte för att det krisstämplade landslaget skulle vara ett par bra resultat från att nå playoff-platsen bakom gruppettan Frankrike.

ANNONS

Men där det äntligen börjat blåsa lite positiva vindar kring det landslaget har det politiska läget i landet infekterats ordentligt. Efter att Dayton-avtalet från 1995 markerat slutet på de jugoslaviska inbördeskrigen och inledningen på en tid av fred, delades Bosnien-Hercegovina in i två autonoma fraktioner.  

Å ena sidan Federationen Bosnien och Hercegovina, som till stor del befolkas av bosniska muslimer och kroater, å andra sidan Republika Srpska med dess majoritet av serber. Centralfiguren där heter Milorad Dodik, en nationalist som värnat och propagerat för serbiska intressen i över två decennier.  

Att kalla Bosnien-Hercegovina för stabilt, med dess tre presidenter - en för varje folkgrupp - vore en överdrift. Men tongångarna i landet har nått alarmerande nivåer sedan en lag i somras slog fast att massakern i byn Srebrenica 1995, där 8 000 bosniska muslimer mördades av serbiska styrkor, skulle klassas som ett folkmord.  

ANNONS

Dodik, den serbiska representanten bland de tre presidenterna, har därefter hotat med att skapa en separat serbisk division i den bosniska armén och lovat dra tillbaka serbiska intressen på en parlamentarisk nivå. Att Dodik bojkottar landets centrala institutioner tolkas av många som en upptrappning på väg mot krig.  

Mitt i allt detta ska Malmö FF-spelarna Adi Nalic och Anel Ahmedhodzic tillsammans med MFF-produkten Dennis Hadzikadunic spela avgörande VM-kvalmatcher. Skulle de gå ut på huvudstaden Sarajevos gator kan de mötas av affischer som förespråkar fred, och andra som uppmanar folk att ta värvning i den bosniska armén.  

- Jag är inte jätteinsatt och vet inte exakt vad som hänt. Men jag har läst lite grann och det är egentligen inget jag kan stå och prata om, säger Adi Nalic. 

ANNONS

Okej. Men hur enkelt är det för dig när du kommer ner att bara fokusera på fotbollen?  
- Det är mitt jobb, jag är fotbollsspelare och det är därför jag är där. På så sätt blir det väl ganska så enkelt ändå. Vi är rätt avskärmade, är på hotellet och har våra träningar och maten på hotellet. Vi är där för att spela fotboll och få med oss två bra resultat.  

Adi Nalic säger att det inte pratas politik mellan muslimer, kroater och serber i truppen. Mångfalden förstärks snarare av att förbundskaptenen heter Ivalyo Petev och är bulgar.  

Hänger folk mer blandat eller märker man att det är mer separat?  
- Det gör man inte. Vi är alla som en och har en jättebra lagsammanhållning och stämning i laget. Vi har äldre spelare som visar vägen och några yngre som kommit in nyligen, som jag, Anel och Dennis. Det finns ett antal till som är där, vi lär oss också samtidigt som vi har jättemycket att bidra med. Stämningen är jättebra där borta, säger Nalic.  

ANNONS

Det bosniska fotbollförbundet har dock upplevt en höst full av anklagelser. Först var det Everton-målvakten Asmir Begovic som skrev på Twitter att förbundet leds av “kriminella”, innan tv-kanalen NT1 avslöjade att en agent köpt sin klient en plats i den bosniska landslagstruppen till vänskapsmatchen mot Costa Rica tidigare i år.  

Förbundets president Vico Zeljkovic – brorson till Milorad Dodik – öppnade för att “utreda eventuella felaktigheter”, men den inhemska Premijer Liga har inte heller undkommit skandaler. I september slog instormande Velez Mostar-fans Borac-spelaren Jovo Lukic och antände domarens bil efter matchen, enligt tidningen Blic.  

ANNONS

En vinst mot Finland på hemmaplan i eftermiddag kan tända ljuset i mörkret för bosnisk fotboll, då seger skulle ta Bosnien-Hercegovina förbi Ukraina på andraplatsen och lämna Finland två poäng bakom. I den sista omgången nästa vecka möter Finland Frankrike, medan Bosnien-Hercegovina tar emot Ukraina i vad som kan bli en helt avgörande match om playoff-platsen.  

- De (Frankrike) känns rätt klara, sedan är det vi som slåss om andraplatsen. Vi behöver en vinst och en oavgjord tror jag för att ta oss till playoff, om jag inte är helt ute och cyklar. Vi är med där och det lever i allra högsta grad, säger Adi Nalic.  

Sölvesborgkillen gjorde aldrig några ungdomslandskamper för Sverige innan debuten för Bosnien-Hercegovinas A-landslag i juni. Trots all turbulens vet Nalic hur mycket det bosniska folket längtar efter det första mästerskapsdeltagandet sedan VM 2014, som också är landets enda.  

ANNONS

Jämfört med om du skulle spelat för Sverige, kan du känna att en framgång verkligen kan göra skillnad för landet här?  
- Det känner man så klart, man vill ge tillbaka till människorna, till tränaren och de som har gett en förtroendet från första början. Jag förstår vad du menar - att det kanske betyder lite mer är det är möjligt att det gör. Men samtidigt har de stora och höga förväntningar på oss. Det gäller att leva upp till dem, säger MFF-spelaren.  

I bästa fall är hans landslag i mars nästa år ett dubbelmöte från Qatar-VM. Om den politiska stormen i Bosnien-Hercegovina mojnat till dess återstår att se.

Publicerad 2021-11-13 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto