TV: Nederländerna gick mot seger och säkrad VM-plats - då rasade allt

VM-kval Europa

Nederländerna ledde med 2-0 efter 80 minuter och stormade mot VM.
Då rasade allt när Montenegro kvitterade till 2-2.
Nu väntar en direkt avgörande match för Nederländerna mot Norge på tisdag.

Nederländerna behövde ta tre poäng på bortaplan mot ett redan avsågat Montenegro för att säkra en VM-plats i förtid. Det blev svårare än väntat för de orangeklädda.

Efter 25 minuter fick Nederländerna straff efter att Davy Klaasen blev nedriven vid kanten av straffområdet. Montenegro-spelarna protesterade och menade att tacklingen skedde utanför, men en VAR-granskning visade att domarens första beslut var rätt.

Memphis Depay gjorde inga misstag från straffpunkten och satte 1-0 i det vänstra hörnet.

Nederländerna fortsatte trumma på även i andra halvlek. I den 53:e minuten fick Denzel Dumfries bollen på högerkanten och hittade påpassligt fram till Depay som tjusigt klackade in 2-0 till Nederländerna. Målet var Depays 14:e i VM-kvalsammanhang, vilket innebär att han kliver förbi legendarerna Ruud van Nistelrooy och Robin van Persie på den listan.

Med det målet klev han också upp på 37 gjorda landslagsmål totalt, vilket är lika många som Dennis Bergkamp och Arjen Robben gjort i den nederländska landslagströjan. Nu har Barcelona-stjärnan bara Patrick Kluivert, Klaas-Jan Huntelaar och Van Persie före sig på listan av nederländska målskyttar genom tiderna.

Allt såg ut att gå mot en trygg seger för Nederländerna, men icke.

Med knappt tio minuter kvar av matchen reducerade Ilija Vukotic, i sin första landskamp för Montenegro.

Tre minuter senare var det dags igen. Anfallaren Nikola Vujnovic nådde högst på Vladimir Jovovics inlägg och då var det kvitterat. 2-2 stod sig sedan matchen ut.

Vändningen tog hårt på mittbacken Virgil van Dijk, som var ordentligt besviken i intervjun efter matchen.

- Om jag är arg? Självklart. Jag vet inte alls vad jag ska säga. Det är otroligt. Jag har inga ord. Vi borde ha säkrat kvalificeringen här, och vi borde bara ha vunnit, och det säger jag med all respekt för Montenegro, säger han enligt Voetbal International.

Resultatet innebär att Nederländerna ännu inte är klart för VM 2022. Däremot leder de gruppen med 20 poäng, två poäng före Turkiet och Norge som båda står på 18 poäng inför den sista omgången. Nederländerna möter just Norge i slutomgången nästa vecka.