POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2019
2v

Nederländsk sportchef: ”Jag skulle aldrig anställa en kvinnlig tränare för ett herrlag”

Foto: Bildbyrån

Sarina Wiegman-Glotzbach pratas som en möjlig tränare för ett herrlag i Nederländerna efter succén med landslaget.
Men det ser inte ut att vara aktuellt att ta över Sparta Rotterdam.
- Som sportchef skulle jag aldrig anställa en kvinnlig tränare, säger klubbens sportchef Henk van Stee till Algemeen Dagblad.

Sarina Wiegman-Glotzbach har haft en succéartad sejour som förbundskapten för det nederländska landslaget. Hon tog över kort innan EM-guldet 2017 och har nu tagit laget till en semifinal i VM.

Wiegman-Glotzbach har gjort det så bra att det i Nederländerna pratas om henne som en tränare som kan ta över ett herrlag.

- Hon är proffsig när det kommer till träningsprogram, hennes fotbollstanker och hennes träningsmetoder. Och hon är smart. Hon är duktig med olika personligheter, säger Foppe de Haan, som var assisterande tränare till Wiegman-Glotzbach under EM 2017, enligt Algemeen Dagblad.

Kvinnliga tränare inom herrfotbollen är ovanligt, men det finns exempel. Imke Wübbenhorst blev förra året historisk när hon tog över BV Cloppenburg i Tyskland. Då blev hon första kvinna att basa över ett herrlag i någon av de fem högsta divisionerna i landet.

Även Frankrikes förbundskapten Corinne Diacre har tränat ett herrlag, då hon hade hand om Clermont Foot i andradivisionen i Frankrike.

Men det blir nog inte någon kvinnlig tränare i Sparta Rotterdam i högsta divisionen i Nederländerna. Henk van Stee, sportchef i klubben, är inte positiv till tanken på kvinnliga tränare i herrfotbollen. Till lokaltidningen Algemeen Dagblad säger han att han inte tror att en kvinngligtränare ens kan ta över ett reservlag.

- När det gäller hennes meriter tror jag på henne. Men jag tror inte att kvinnor kan leda män när det gäller fotboll. Inte i andra sporter om basket eller hockey heller för den delen, säger han.

Van Stee erkänner att det mest handlar om en känsla från hans sida.

- Jag har svårt att sätta fingret på det och jag vet att jag är ute på hal is, men jag tror helt enkelt inte på det. Jag tror också att 90 procent av alla sportchefer håller med mig i min åsikt. Jag föredrar tränare som har erfarenhet som spelare. Det har även att göra med atmosfären som finns i ett omklädningsrum. Det blir annorlunda med en kvinna. Humorn i ett omklädningsrum är ganska hård. Som sportchef skulle jag aldrig anställa en kvinnlig tränare.

Publicerad 2019-07-02 kl 09:48
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå