POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2019
2v

Norges förbundskapten säker – Sverige går till VM-final: ”Nederländerna har extrema problem"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses höjdpunkterna från mötet mellan Sverige och Tyskland.

LYON. Martin Sjögren tog Norge från sist i EM-gruppen till kvartsfinal i VM.
I en intervju med Fotbollskanalen berättar han om sitt nya kontrakt och att han tror Sverige går till final.
- Nederländerna har extrema problem i sin backlinje, säger han.

Martin Sjögren har precis kommit hem från Frankrike. Det har gått för kort tid för att kunna utvärdera, men han har en god känsla, framför allt över de snabba steg i utvecklingen som hans norska landslag har tagit. 2017 slutade laget sist i EM-gruppen och nu gick man till kvartsfinal i VM.

Sjögrens kontrakt gick ut i november men nu är det förlängt och sträcker sig till november 2020, och om laget kvalificerar sig till EM 2021 så finns en option om en förlängning över mästerskapet.

- Jag är väldigt nöjd med att fortsätta. Men jag har vetat om det ett tag. Vi gjorde klart det nya kontraktet redan innan VM, till och med innan årsskiftet, säger Sjögren till Fotbollskanalen.

- Vi har ett lag som jag tycker är väldigt spännande för framtiden. Vi har en snittålder på strax över 24 bara och vi har flera spelare som är på väg ut i större klubbar och större ligor. Jag tror att vi har något väldigt spännande på gång till EM 2021.

Hur ser du på er insats i VM?
- I stora delar nöjda är jag nöjd med det vi har gjort och med utvecklingen som vi har haft. Från sämsta lag i EM till topp åtta i VM, det är vi nöjda med. Sedan är jag nöjd med hur vi spelade i många av matcherna. Men jag hade hoppats på mer mot England. Vi hade ett drömmål om att spela vidare om medaljer, säger han.

Var uttåget mot England surt?
- Det är klart, men samtidigt var det inget att snacka om. Men vi ville haft en mer nerv i det. Men vi mäktade inte med det. Vi hade spelat med samma lag nästa hela tiden och då blev det tufft. Vi har inte riktigt samma bredd som toppnationerna och sedan var det tuffa matcher så det fanns inte läge att vila spelare.

Misstänker att ni hade pratat mycket om Englands högerkant, var det irriterande att det var just där det blev 0-1 så snabbt i matchen?
- I nästan alla matcherna i VM så startade våra motståndare med en forcering och vi redde ut det varje gång. Men inte mot England. Deras lag är extremt bra där och det är klart att vi hade pratat om det innan. Lucy Bronze är extremt bra. Nikita Parris också. Man får extremt bra dynamik med högerbacken Bronze som är så bra offensivt. Det är jäkligt svårt att försvara mot det.

Håller du med Phil Neville om att Bronze är bäst i världen?
- Hon är absolut en av de bästa i världen. På sin positionen är hon bäst.

Samtidigt som Martin Sjögren är hemma så rullar VM vidare. På tisdagen spelar England semifinal mot USA och på onsdag är det dags för Sverige mot Nederländerna.

Sjögren har bra koll på Nederländerna eftersom de stötte på varandra i VM-kvalet. I september vann Norge med 2-1 hemma i Oslo. Därför har den norske förbundskaptenen bra koll på Sveriges motståndare – och han går hårt åt Nederländernas försvar och tror att Peter Gerhardssons lag går till final.

- Vägen till final ligger helt öppen för Sverige. Nederländernas offensiv är väldigt bra, men deras innerbackar har stora problem. Kan man bara hantera deras offensiva spelare så har Sverige en väldigt god möjlighet att ta sig till final, säger Sjögren.

- Holland spelar som man har gjort hela tiden. Exakt samma som i EM och så har det sett ut i två och ett halvt år. Nu är alla förberedda på det. Man har extrema problem i backlinjen. Den är ganska svag. Kan du hantera deras tre forwards med deras speed, och sedan deras två offensivt centrala mittfältare, då har du extremt mycket vunnet. Sverige har varit så stabila i försvarsspel, så det är en extremt god möjlighet för Sverige att ta sig till final. 

Hur borde Sverige spela mot Nederländernas mittbackar?
- Sverige har ju speed och Nederländerna är långsamma och har svårt när det blir spel bakom försvaret. Asllani måste utmana i ytan framför backarna. Klarar man att variera sig så får Nederländerna extrema problem och svårt att hänga med. De har svårt att försvara i ytan framför och även bakom. Kan man variera får Nederländerna stora problem.

Hur ser du på Sveriges VM?
- Sverige har gjort det bra. Man blev lottade i en grupp där det går att spela på halvfart för att ta sig vidare. Det har Sverige extremt stor nytta av nu. Det var helt korrekt av Sverige att vila spelar mot USA. Dels för att få fräscha spelare, dels för att man kunde se att den undre halvan var betydligt enklare. Taktiskt var det väldigt bra gjort. 

- Sverige har haft en bra väg. Kanada är högt rankat, men är överkomlig. Samma mot Tyskland som inte har varit bra även om Sverige gjorde det bra där, deras andra halvlek var riktigt bra. Nu är det samma chans mot Holland. 

Tycker du att det är starkt gjort att ta sig till VM-semifinal?
- Ja absolut. Väldigt bra gjort att ta sig till semifinal.

Extra bra med tanke på att man kanske inte har samma stora stjärnor som de andra lagen som är kvar?
- Men man får inte glömma att Sverige har stora spelare som kanske är på nedgång men som har stor erfarenhet och har varit med länge och som har tagit sig långt innan och vet vad det handlar om. Som Asllani, Fischer, Seger, Sembrant, Lindahl.

- Sverige står inför ett stort generationsskifte. Om Sverige ska ta sig till VM-final så är detta den stora möjligheten man har om man ser till hur det ser ut och vad som händer inom damfotbollen. Det är stora satsningar i Spanien, Italien och andra länder som kommer att bli bättre och bättre för varje år. Det här är en jättefin möjlighet att få spela om ett VM-guld.

Hur tror du att det går mellan Sverige och Nederländerna?
- Jag tror att Sverige vinner. Sedan blir USA ett nummer för stort i finalen. 

Du tror att USA vinner VM? 
- Jag har hela tiden sagt att USA kommer att vinna. Men nu efter att vi mötte England så är jag inte längre lika säker. England har varit stabila hela turneringen. Det kommer att bli extremt tajt. Men jag tror USA vinner VM. Man har så extremt mycket erfarenhet av att gå långt. Det här amerikanska laget tar för givet att man ska vinna och vet hur man ska göra för att vinna. Det fäller avgörande. 

Sveriges semifinalmöte med Nederländerna spelas på onsdag. Sändningen börjar klockan 19:30 på TV4, C More Fotboll och cmore.se. Matchstart är klockan 21.00.

Publicerad 2019-07-02 kl 14:48
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå