TV: Frisparkskanon bakom Englands storvinst mot Norge - nu väntar tungviktsmöte i VM-semin

VM 2023 (dam)

Ellen White blev historisk och Lucy Bronze stod för en långskottskanon när England körde över Norge med 3-0 i den första kvartsfinalen i VM.
För England väntar en semifinal mot antingen USA eller Frankrike.
- Det spelar ingen roll vilka vi möter, säger Englands förbundskapten Phil Neville.

Se höjdpunkterna från 3-0-vinsten.

Norges förbundskapten Martin Sjögren hade förmånen att kunna ställa samma elva på Stade Océanes gräsmatta i Le Havre som i åttondelsvinsten. England gjorde blott en förändring från senast, då vänsterbacken Alex Greenwood ersattes av Demi Stokes, som dragits med skadeproblem.

England visade tidigt i matchen varför landslaget anses vara ett av världens främsta. Redan efter tre minuter tog sig högerbacken Lucy Bronze fram på kanten. Hon serverade sedan Ellen White i boxen. Men White missade bollen i avslutsmomentet, men det blev inte sämre än att Jill Scott kom först på bollen och placerade in ledningsmålet. Det var turneringens snabbaste mål.

Efter 28 minuter var England nära att utöka sin ledning. Detta efter att Ellen White avlossat ett hårt skott som tog i stolpen och ut.

Men 2-0-målet skulle inte dröja. Med fem minuter kvar av den första halvleken stod Nikita Parris för en precis passning som skar igenom den norska backlinjen och hittade fram till White, som satte sitt femte mål för mästerskapet. White blev med sina totalt sex VM-mål därmed det engelska damlandslagets mesta VM-målgörare någonsin.

I den 57:e minuten fick England en frispark till höger om straffområdet. Men i stället för att gå direkt på mål valde Beth Mead att passa snett inåt bakåt till en framstormade Bronze, som fick i väg ett kanonskott upp i nättaket.

Norskorna var inte helt ofarliga och hade ett par tunga avslut på mål, men England var genomgående bättre. I matchens slutskede kunde Parris utökat ledningen till 4-0, men hennes straff räddades av Hjelmseth.

Frisparkskanonen till 3-0 blev matchens sista mål. För England väntar nu vinnaren i morgondagens kvartsfinalmöte mellan USA och Frankrike, världsettan respektive världsfyran.

- Det spelar ingen större roll vilka vi möter nu. Vi vill möta både Frankrike och USA. Vi ska till Lyon och uppleva stämningen och ta in allt. Det kommer att bli otroligt. Mina spelare har bevisat att de bara växer med uppgiften när det blir svårare motstånd, säger Englands förbundskapten Phil Neville.

Norge: Hjelmseth - Moe Wold, Thorisdottir, Mjelde, Minde - Saevik, Boe Risa, Engen, Reiten - Graham Hansen, Herlovsen.

England: Bardsley - Bronze, Houghton, Bright, Stokes - Walsh, Kirby, Scott - Parris, White, Duggan.