TV: Australien vände tvåmålsunderläge och slog Brasilien - efter omdiskuterat VAR-beslut

VM 2023 (dam)

Brasilien såg ut att gå mot en betryggande 2-0-seger.
Då vände Australien och vann med 3-2, där segermålet kom efter ett omdiskuterat VAR-beslut.
- Det var många kritiker som pratade om oss, men vi är tillbaka. Så sug på den, säger Sam Kerr.

Brasilien vann premiären mot Jamaica med 3-0, men spelade då utan Marta. Mot Australien i andra matchen var storstjärnan tillbaka och gjorde avtryck direkt.

När Brasilien fick straff i mitten av första halvlek gick Marta fram och satte sitt 16:e mål i VM-historien, något som gjorde henne historisk. Hon har nu gjort mål i fem olika VM-slutspel, något som inget tidigare lyckats med varken på herr- eller damsidan.

Australien ville själva ha straff flera gånger i första halvlek, men fick inte något av domaren. Närmast var det när Thaisa tryckte till Tameka Yallop i straffområdet, men efter en VAR-bedömning blev Australien avblåsta för hands innan straffsituationen.

Istället utökade Brasilien sin ledning. Tamires gjorde bort sin spelare på vänsterkanten med en tunnel, slog bollen i djupet på Dabinha, som hittade Cristiane i straffområdet med ett vasst inlägg. Anfallaren satte pannan till och nickade in sitt fjärde mål i årets VM.

Men Australien fick ett blytungt mål innan halvtid. Sam Kerr riktade ett inlägg mot mål som rensades undan av försvarare. Då hann Yallop upp bollen mot sidlinjen och slog in ännu ett inlägg som Chloe Logarzo skarvade och Caitlin Foord bestämt tryckte in bakom Barbara.

Australien fortsatte jobba sig in i matchen och kvitterade efter tio minuter i andra. Logarzo slog ett inlägg mot Kerr som inte nådde bollen. Men det var tillräckligt för att lura Barbara, som väntade sig en skarv, och bollen smet förbi målvakten och in i mål.

Bara minuter senare hade Australien ytterligare en boll i nät. Ett långt uppspel mot Kerr skarvades av en försvarare och letade sig in i nätet. Först åkte offsideflaggan upp, då Kerr klart var offside när bollen slogs, men efter en VAR-koll ändrade domaren beslutet då Kerr inte ansågs påverkat spelet tillräckligt och dömde mål.

Enligt nya regler inför turneringen måste en spelare i offsideposition tydligt påverka spelet genom att röra antingen bollen eller en spelare, vilket Kerr i det här fallet inte gjorde och därför kunde domaren döma mål.

Matchen slutade 3-2 och Australien tog en välbehövlig seger efter förlusten i öppningsmatchen mot Italien. För Brasilien innebär det att även de står på en seger och en förlust efter de två första matcherna.

- Det är bara snack från utsidan, vi lyssnar inte på kritiker. Kolla bara på den insatsen, när vi kommer tillbaka i den här matchen. Jag älskar de här tjejerna, de är något speciellt.

Australien: Williams - Carpenter, Kennedy, Catley, Kellond-Knight - Yallop, van Egmond, Logarzo - Gielnik, Kerr, Foord.

Brasilien: Barbara - Santos, Kathellen, Monica, Tamires - Debinha, Formiga, Thaisa, Andressa - Cristiane, Marta.