TV: Nederländerna vann gruppfinalen mot Kanada - som ställs mot tvåan i Sveriges grupp

VM 2023 (dam)

Lineth Beerensteyn blev stor matchhjälte i Nederländernas 2-1-vinst mot Kanada.
Nu väntar Japan i åttonsdelsfinal.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Både Nederländerna och Kanada kom till torsdagsmatchen på Stade Auguste-Delaune, i Reims, med två raka segrar i ryggen. Gruppfinalen handlade således om förstaplatsen och möjligen ett lättare motstånd i ett kommande slutspel.

Det var Kanada som skulle börja bäst. Redan i den första matchminuten gick Janine Beckie ner vid straffområdesgränsen. Detta efter kontakt med Nederländernas Desiree van Lunteren. Domaren pekade först på straffpunkten, men valde senare att ändra till frispark, efter en utdragen VAR-granskning.

Sedan tog Nederländerna över matchen.

Nederländerna var nära att trycka in ledningsmålet efter 29 minuter, men Kanada lyckades få i väg ett farligt inlägg i sista stund. Minuten senare vände storstjärnan Vivianne Miedema borta sin försvarare och tog avslut, men skottet tog i stolpen och ut.

Tidigt i den andra halvleken kom ledningsmålet. Sherida Spitse stod för ett svepande inspel in i boxen, som Anouk Dekker nådde högst på och nickade in i det bortre hörnet.

Men Kanada skulle inte få vänta vidare lång tid på en kvittering. Minuten senare stod nämligen Ashley Lawrence för ett inlägg, som slutligen hittade Christine Sinclair vid den bortre stolpen. Kaptenen gjorde inget misstag och tryckte in 1-1.

Men det var inbytte Lineth Beerensteyn som skulle få sista ordet.

Hon tog sig först in på van Lunterens inspel och petade in det matchavgörande målet.

För Nederländerna innebar vinsten förstaplats i gruppen - och en åttondelsfinal mot Japan. Kanada möter tvåan i Sveriges grupp.

Nederländerna: Van Veenendaal - Van Lunteren, Dekker, Bloodworth, Van Dongen - Spitse, Van de Donk, Groenen - Van de Sanden, Miedema, Martens.

Kanada: Labbe - Lawrence, Buchanan, Zadorsky, Chapman - Fleming, Scott, Schmidt - Huitema, Sinclair, Beckie.