TV: Norge till VM-kvartsfinal - efter nervkittlande straffläggning mot Australien

VM 2023 (dam)

Norge är kvartsfinalklart i VM.
Målvakten Ingrid Hjelmseth blev stor hjälte i straffläggningsvinsten mot Australien.
- Fy farao vad kul det här var, säger Caroline Graham Hansen till NRK.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Lördagskvällens match mellan de två grupptvåorna Australien och Norge var sjunde gången i historien som landslagen ställdes mot varandra. Till åttondelsfinalen i Nice gjorde båda lagen ändringar från senast. I Norge gick Utland ut och ersattes av Sævik. Australien ville inte vara sämre och gjorde fyra ändringar.

Och det var Australien som skulle börja bäst. Sam Kerr var löpvillig och testade tidigt från distans. Men ju längre matchen led, desto mer tog sig Norge in i matchen. Efter 18 minuter tog Graham-Hansen tillvara på en slarvig bortrensning, vände om med bollen och avslutade från snäv vinkel. Men Australiens målvakt Williams lyckades styrda undan skottet i sista stund.

Men målet skulle komma. I den 31:a minuten serverade Sævik landslagskollegan Herlovsen en djupledspassning, som hon tog sig först på och skickade in förbi en chanslös Williams.

Tidigt i den andra halvleken väggspelade Australien sig fram till ett fint skottläge, men Van Egmond fick inte alls till avslutet som gick långt utanför. Australiens kvittering kom med sju minuter kvar av ordinarie tid. Detta efter att Kellond-Knights inläggshörna sökt sig direkt in i mål.

Dessförinnan hade den norska stjärnan Herlovsen tvingats byta efter en misstänkt skada.

I den 93:e minuten sköt Norge i insidan av stolpen, men bollen ville inte in. Det innebar 1-1 och förlängningsläge i åttondelsfinalen.

En bit in i förlängningen drog Australiens Kennedy på sig en frilägesutvisning. Tungt, tungt för Australien.

Efter utvisningen var det Norge som tog över initiativet. Visst hade norskorna mycket boll och ett par farliga lägen, men Australien spelade kompakt och försvarade sig efter sina förutsättningar.

Men förlängningen slutade mållös och det krävdes straffar för att skilja lagen åt. Där var det Norge som drog det längsta strået.

- Jag tror alla var jäkligt slitna på slutet, men nu kan vi gå rätt på och spela en ny match. Fy farao så kul det här var, säger Caroline Graham Hansen till NRK.

Även Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren var glad efter triumfen.

- Det var extremt kämpigt att stå vid sidan i dag. Men det är extremt härligt när vi vinner i straffläggningen. Jag lider lite med Australien när det kommer till straffar för det är väldigt tufft att förlora. Men vi är extremt nöjda med att vi går vidare i turneringen, säger han till NRK.