TV: Pressat USA vidare mot Spanien - efter dubbla straffar

VM 2023 (dam)

Storfavoriten USA är klart för VM-kvartsfinal, efter måndagskvällens 2-1-vinst mot Spanien.
Nu väntar värdnationen Frankrike i kvartsfinal.

Se höjdpunkterna från Spanien-USA.

Storfavoriten USA, som gick rent genom gruppspelet och med den smått otroliga målskillnaden 18-0, ställdes i måndagskvällens åttondelsfinal mot grupptvåan Spanien.

I matchen på Stade Auguste Delaune på Reims var det USA som började bäst. Redan i den femte minuten föll Tobin Heath i straffområdet. Domaren pekade på straffpunkten, och fram stegade Megan Rapinoe som säkert placerade in ledningsmålet.

Men kvitteringen skulle inte låta vänta på sig. Minuten senare tog nämligen Jennifer Hermoso till vara på slarv i USA:s försvarslinje och placerade kyligt in kvitteringen, vilket var landslagets första insläppta mål i turneringen.

En bit in i den första halvleken tvingades Spaniens Vicky Losada till byte, efter att ha fått en smäll mot ögat. Svullnaden gjorde att hon inte kunde fortsätta.

USA tog sig tillbaka in i matchen och hade ett par farliga målchanser. Men Spanien stod för en stabil försvarsinsats - och hade inget att ursäkta sig för efter den första halvleken.

I inledningen av den andra halvleken höll USA andan efter att storstjärnan Alex Morgan grinat illa efter en duell. Men efter en stund reste hon sig och spelade vidare.

Spanien var långt ifrån ofarligt. I den 62:a minuten försökte Patri Guijarro spela in bollen till Hermoso i boxen, men hennes inspel blev för brant och var i stället nära att söka sig in vid den bortre stolpen.

Med 20 minuter kvar att spela tilldömdes USA sin andra straff i matchen. Efter en utdragen VAR-bedömning - sex minuter från fällning till straffspark - klev Rapinoe fram och tryckte in sitt andra mål i matchen.

Målet skulle bli matchavgörande och betyder att USA avancerar till kvartsfinal i VM. Väl där väntar värdnationen Frankrike, som i åttondelsfinalen besegrade Brasilien i förlängningen.

- Jag är väldigt stolt. Vi gav världens bästa landslag en match och vi kommer att växa från det här, säger Spaniens förbundskapten Jorge Vilda.

USA:s förbundskapten Jill Ellis om laguttagningen och den kommande kvartsfinalen:

- Vi har en väldig bredd trupp och när jag kollar på truppen finns det 14-15 startspelare, säger hon och tillägger:

- Jag är väldigt nöjd med spelarna, ett sådant misstag kan förstöra ett lag men vi fortsatte att kämpa. Matchen mot Frankrike kommer att bli galen och intensiv. Vilken höjdare!

USA: Naeher - O'Hara, Dahlkemper, Sauerbrunn, Dunn - Lavelle, Ertz, Mewis - Heath, Morgan, Rapinoe.

Spanien: Panos - Corredera, Putellas, Maria Leon, Leila - Losada, Virginia, Patri - Garcia, Hermoso, Alexia.