POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
VM 2019

VAR-ilska i Skottland - men domaren försvaras av Carlén: "Kan bara skylla sig själv"

3:37

Foto: Bildbyrån/C More.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se situationen i spelaren.

Skottland rasade mot domaren efter att Argentinas straff fått gå om.
Hilda Carlén, i fjol i Linköping och med meriter från landslaget, förstår inte varför.
- Gör det att hon räddar straffen så har hon ju fuskat, säger Carlén till Fotbollskanalen.

Skottlands VM-slutspel tog ett abrupt slut under onsdagen då landet tappade 3-0 till 3-3 mot Argentina. Kvitteringsmålet som alltså skickade ut landslaget kom på straff under matchens slutminuter.

Straffen som sådan var inte mycket att säga om – och huvuddomare Ri Hyang Ok valde att döma straff efter att ha konsulterat med kollegorna i VAR-rummet och bedömt att Sophie Howard gjort omkull Aldana Cometti.

Lee Alexander räddade dock den första straffen som slogs av Florencia Bonsegundo – och vild glädje utbröt i det skotska lägret. För tidigt skulle det visa sig, dock. För efter att VAR rummet tittat närmare på Lee Alexanders rörelse från mållinjen vid strafftillfället så kom man fram till att målvakten varit för snabb med att lämna sin mållinje. Straffen dömdes om – och den här gången missade inte Bonsegundo.

I Skottland var spelarna efteråt irriterade på domarinsatsen. Dels tycktes att det inte det borde varit straff från första början då man genomförde ett byte i samband med situationen (domaren blåste igång spelet innan Skottland hunnit göra klart sitt dubbelbyte) och dels tyckte man det var fel att döma om straffen.

- Domaren var inte uppmärksam och såg inte att vi fortfarande väntade på att få in Fiona Brown i spel, säger Leanne Crichton enligt Scottish Sun.

- Sedan gör Lee en fantastisk räddning och strunt samma om hon lämnar linjen för tidigt, det gör varje målvakt i hela världen. Det är omöjligt att få någon fart om man inte tar sig framåt. Det är nonsens.

I England och Premier League införs nästa säsong VAR, men enligt The Times har man beslutat sig för att inte använda det vid just straffsitatuner för att kolla när målvakten rört sig från linjen. Ett bra beslut menar Crichton.

- Förhoppningsvis kommer världsfotbollen att titta på sättet som vi åkte ut ur den här turneringen och förhoppningsvis behöver ingen annan gå igenom det som vi behövde.

Lagkamraten Rachel Corsie håller med och hon kallar straffen ”löjlig”.

Hilda Carlén har meriter från det svenska A-landslaget och spelade i fjol i Linköping i damallsvenskan. Hon tycker att det är bra att VAR används i den här typen av situationer. Är systemet implementerat ska det användas fullt ut, menar hon.

- Jag tycker att det är bra. Det finns en regel som säger att du måste ha en fot kvar på linjen när straffen går och det finns en anledning till att det finns regler. Jag tycker att det är helt rätt att döma om straffen. Med tanken på att det finns många målvakter som inte fuskar och inte går för tidigt och då tycker jag att man ska bestraffa de som går för tidigt. Jag tycker att det är jättebra, säger hon till Fotbollskanalen.

Är det rimligt även när det handlar om så precis så lite?
- Jag har inte sett situationen men om jag tar till exempel Frankrikematchen (likadan situation, mot Nigeria) som jag såg så tycker jag att de dömde helt rätt att straffen skulle gå om. Regler är regler och nu när de satt in VAR så måste man använda det också och då är de här tillfällena rätt tidpunkt att använda det på tycker jag.

- Det är helt omöjligt för domaren om det är en tiondels sekund för tidigt, men gör det att hon räddar straffen så har hon ju fuskat och då är det helt rätt att videogranskningen går in och tar den.

Hur känner du kring VAR i största allmänhet?
- Man tar ju bort lite charmen av att det är mänskliga faktorer, men sedan är det inte kul för domarna om de skulle missa någon väldigt stor grej. Så på så sätt är det bra. Jag kan tänka mig att det minskar hoten mot domarna ganska mycket, utan att veta. Jag har reflekterat lite över det men inte kommit fram till riktigt vad jag tycker. Det är svårt. På ett sätt är det bra, i avgörande situationer, men det tar bort charmen i att den mänskliga faktorn gör att det faktiskt kan bli fel.

- Det finns mer positiva faktorer än negativa, det skulle jag nog säga.

Hur hade du själv känt om du åkt ut på sättet Skottland gjorde i går?
- Det är klart att man varit jättefrustrerad, när man dessutom åker ur turneringen. Det svider ju extra hårt. Men visar videogranskningen att hon gjort fel så kan hon ju bara skylla sig själv. Man kan inte skylla på VAR, det är reglerna nu och då gäller det att man är försiktig i straffläggning.

Publicerad 2019-06-20 kl 12:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto