Fem mardrömsminuter sänkte Häcken - besegrat av Lyon i Champions League

GÖTEBORG. En dålig inledning på första och andra halvlek ställde till det för BK Häcken mot Olympique Lyonnais.
Det franska storlaget vann med 0-3 på Hisingen Arena i den första omgången av Women's Champions League.

BK Häcken gjorde sitt första historiska deltagande i Women's Champions League och ställdes mot den franska giganten Lyon, en klubb som vunnit turneringen sju gånger. På bortalagets bänk fanns den norska megastjärnan Ada Hegerberg, som på grund av skadeproblem inte spelat sedan i januari 2020, men ingen Wendie Renard.

I den femte minuten skapade OL matchens första målchans efter ett felpass på Häckens planhalva. Daniëlle van de Donk snappade upp bollen och försökte lobba bollen över Jennifer Falk, som klarade. I anfallet efteråt kom Häcken med fart och Lyon-backen Kadeisha Buchanan var nära att styra bollen i eget mål.

I den tionde minuten tog gästerna sedan ledningen. Emma Kullberg slog ett slarvigt uppspel som Lyon straffade när bollen hittade till en ensam Melvine Malard som hade en smal sak att göra ledningsmålet. Elva minuter senare hade Catarina Macario Lyons nästa skott, som Falk greppade.

Lyon skapade målchanserna, men Häcken firade vissa framgångar i det direkta spelet som OL-försvaret inte var riktigt bekväm med. Det hetaste hemmaläget kom tio minuter innan halvtidsvilan. Stine Larsen bröstade elegant fram Stina Blackstenius i djupled, som kom fri med Christiane Endler. Blackstenius försökte runda målvakten, som dock snodde åt sig bollen.

På tilläggstid fick Lyon två jättelägen att dubbla ledningen. Malard sköt ett skott som Falk gjorde en avgörande räddning på, och den svenska landslagskeepern styrde även Damaris Egurrolas avslut i ribban och till hörna. Direkt efter pausvilan fick Lyons Delphine Cascarino två stora chanser utan att få någon riktig träff på någon av dem - men på andravågen till den senare stod Macario beredd bakom henne och sköt in 0-2 med ett direktskott.

Mardrömsöppningen efter pausen fortsatte i minut 53, när mittbacken Buchanan nickade en högerhörna i mål. Lyon kunde sedan spela av matchen och Häcken hade väldigt svårt att komma till något av värde framåt. Närmast Larsen med ett skott som gick utanför i den 84:e minuten.

Matchen slutar 0-3 på Hisingen. Nästa match i Women's Champions League för Häcken är på bortaplan mot Bayern München nästa torsdag.

Startelvor

Häcken: Falk (K)- Rubensson, Gewitz, Kullberg, Ökvist- Curmark, Gejl (67'), Zigiotti Olme (63')- Rytting Kaneryd (85'), Blackstenius, Larsen

Byten: Holmes (63'), Mijatovic (67'), Zomers (85')

Lyon: Endler (K)- Carpenter (utbytt 78'), Buchanan, Henry, Bacha- van de Donk (78'), Egurrola, Macario (78')- Cascarino (58'), Bruun, Malard (65')

Byten: Cayman (58'), Laurent (65'), Hegerberg, Baga, Morroni (78')

Gula kort: Gewitz (24')

Publicerad 2021-10-05 kl 20:39