FEM SPANINGAR: "Larsson och danskduon ordnade Champions League-spel för Rosengård"

Women's Champions League

MALMÖ. FC Rosengård är klart för gruppspel i Women’s Champions League, efter 3-1 i kvalreturen mot norska SK Brann.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från Rosengård-Brann i spelaren ovan.

FC Rosengård var illa ute inledningsvis
Hemmalaget hade ett 1-1-resultat till mötet på Malmö IP, men precis som under matchen i Bergen kom Brann ut som det bättre laget. FC Rosengård hade stora problem med Branns presspel, slarvade en del och hade flyt som inte hamnade i underläge inledningsvis. Brann skapade ett jätteläge efter en hörna men var heller inte tillräckligt skarpa i straffområdet för att vålla Rosengård ännu större problem.

Møller Holdt ledde Rosengårds uppryckning
Rosengård spelade upp sig i mitten av första halvlek. Olivia Schough var lagets största hot i straffområdet, och på mittplan tog hennes namne Møller Holdt över med sin kraftfulla stil. Det 21-åriga augustiförvärvet satte Rosengårds kvittering under sitt inhopp i Norge och gavs en välförtjänt startchans i kväll. Danskan ledde Rosengårds uppryckning när laget återtog lite bollinnehav och började hitta anfallsvägar på Branns planhalva. Rosengård fick dock nöja sig med 0-0 i halvtid.

Bredgaard klev fram i en stor match igen
Rosengård rivstartade i den andra halvleken. Efter 50 minuter hade Sofie Bredgaard öppnat målskyttet med ett drömskott från distans, och fem minuter senare dubblade Mimmi Larsson den ledningen. Samma spelare punkterade matchen i den 71:a minuten, och anfallarens 3-0-mål betydde att hon gjort lika många mål i Champions League som i damallsvenskan i år. Larsson förtjänar ett hedersomnämnande med sin killerinstinkt, liksom Bredgaard. Den 20-åriga yttern var lysande när laget besegrade BK Häcken i svenska cupen-finalen för några månader sedan. I kväll klev hon återigen fram i en stor match.

Slegers får sin chans mot de bästa
Maria Brochmanns reducering i den 80:e minuten skapade ingen spänning under slutminuterna, utan Rosengård hade faktiskt lägen att utöka segersiffrorna. 3-1-resultatet betyder likväl att FC Rosengård är klart för Champions Leagues gruppspel för första gången. En stor framgång - och lättnad - för tränaren Renée Slegers. För lite mer än ett år sedan efterträdde nederländskan den Arsenalflyktade Jonas Eidevall, och upplevde snabbt besvikelsen i att falla i playoff, när tyska Hoffenheim blev för svårt. Nu får Slegers chansen att coacha den svenska mästaren mot Europas bästa lag.

Pengarna ger klubben utrymme att satsa
FC Rosengård har redan damallsvenskans bästa lag. Tillskottet på 5,5 miljoner kronor, som ett WCL-avancemang garanterar, ger klubben stora möjligheter att växa sig ännu större. Det är väldigt mycket pengar för en damallsvensk förening, och efter Häckens kvalförlust mot PSG blir tillskottet unikt för Rosengård i år. I FCR:s kontext blir summan viktig även för att behålla avståndet till storsatsande Malmö FF. På torsdag möts de i ett “framtida” rivalmöte för första gången. Rosengårds utvecklingslag i division 1 möter då MFF i DM-finalen på Malmö IP.

Publicerad 2022-09-28 kl 21:17