FEM SPANINGAR: "Rolfö bäst - men många missar"

Wolfsburg missade, missade och missade.
Då vann Chelsea med 2-1 och kan tacka högre makter, skriver Andréas Sundberg i sina fem spaningar.

Chelsea får tacka högre makter - men ineffektivt Wolfsburg
Wolfsburg hade ett stort övertag, framför allt på kanterna där Fridolina Rolfö och Svenja Huth skapade mängder av vassa chanser, och Chelsea var väldigt illa ute. Egentligen var det klasskillnad, Wolfsburg kunde ha gjort flera mål, men bollen ville inte in.

* Efter 13 minuter kombinerade Huth bort Jonna Andersson och Magdalena Eriksson till vänster och inne i straffområdet dök Alexandra Popp upp och tryckte till, men bollen träffade stolpen. Och på returen var Rolfö nära att hinna fram och trycka in den.

* Efter 15 minuter spelade sig Huth förbi Andersson igen, inlägg till Popp, men hon slog in bollen med armen.

* Efter 21 minuter vann Rolfö ett motlägg mot Millie Bright och fick ett fint läge. Rolfö drog på ett skott, Ann-Katrin Berger släppte retur, Rolfö tryckte till igen, retur ut till Ewa Pajor som drog till med en cykelspark, och Jonna Andersson räddade på mållinjen.

* Och innan halvtid fick Rolfö ytterligare ett läge men där nicken gick tätt utanför.

* Efter 49 minuter tog sig Huth återigen förbi Jonna Andersson och slog ett vasst inlägg till Rolfö som nickade i stolpen.

* Efter 63 minuter slog Popp ett inlägg över hela Chelsea till Rolfö som klippte till på volley, men Berger gjorde en jätteräddning.

Wolfsburg var bättre - men plötsligt stod det 2-0 till Chelsea
När det stod 2-0 på resultattavlan så satt man där och kliade sig på huvudet och undrade vad som hänt. Chelsea hade bara ett bra läge i den första halvleken, men när Fran Kirby kom i ett fint läge till höger i straffområdet så valde hon att chanspassa i stället för att ta avslut, och när bollen slogs in så fanns ingen lagkamrat där. Wolfsburg kontrollerade spelet, tryckte tillbaka Chelsea och hade sex-sju jättelägen att göra 1-0.

Men så fick Chelsea ett läge till och då small det. Kirby slog en genomskärare mellan Wolfsburgs mittbackar till Sam Kerr som rundade Katarzyna Kiedrzynek och satte matchens första mål. Tio minuter senare kom Chelseas tredje chans, och det efter en jättebjudning av Wolfsburgs målvakt Kiedrzynek - och då small det igen. Kiedrzynek slog en kort inspark rakt till till Kirby, Hon satte snabbt in bollen i straffområdet till Kerr som passade vidare till Pernille Harder, och så var det 2-0.

Blomqvist och Eriksson inblandade i Wolfsburgs 2-1-reducering
2-0 hade varit väldigt fint för Chelsea. Men då slängde Wolfsburg in Rebecka Blomqvist. Fyra minuter senare tog hon sig fram längs vänsterkanten och slog in bollen mot Huth. Magdalena Eriksson kom fel och drog ner Huth. Straff. Mål av Dominique Janssen.

Viktigt bortamål trots att man inte spelade på bortaplan - kvartsfinalen lever
På grund av restriktioner under pandemin så spelas både mötena på neutral plan i Budapest. Inget av lagen har alltså hemma- eller bortaplan. Men ändå gäller bortamålsregeln. Matchen slutade 2-1 till Chelsea som givetvis har fördel inför returen. Men med tanke på hur matchen såg ut och hur många målchanser Wolfsburg skapade, och att man nu har med sig ett bortamål, så lever kvartsfinalen i allra högsta grad. Men om Wolfsburg ska kunna ta sig vidare så måste man höja sig med avsluten.

Så gick det för de svenska spelarna
Magdalena Eriksson och Jonna Andersson spelade hela matchen för Chelsea. Fridolina Rolfö startade och gick av efter 66 minuter, då kom Rebecka Blomqvist in.

Rolfö var den som var bäst av de svenska spelarna. Hon låg bakom väldigt mycket och hade flera fina lägen, och hon borde ha gjort något mål. Mål fattades och mål är det som räknas. Trots att Rolfö var bra i spelet så lär hon gräma sig över alla missar.

Blomqvist kom in och gjorde ett väldigt piggt inhopp. Hon byggde upp anfallet innan straffen, och i den 93:e minuten fick hon också ett bra läge efter en fin djupledslöpning, men avslutet med vänstern blev inte tillräckligt bra. Blomqvist lär ha ökat sina chanser till att få starta i returen.

Eriksson och Andersson hade det jobbigare och fick slita. Framför allt Andersson hade det jobbigt med Huth som kom runt flera gånger på kanten.

Publicerad 2021-03-24 kl 19:16